Zapach świąt już zbliża się do mojego domu. Czuję Święta. To też dzięki domowym ekstraktom do ciast. Bardzo proste w wykonaniu, pięknie pachnące i pięknie wyglądające w szklanej karafce.
Naturalne ekstrakty: waniliowy, pomarańczowy i cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.EKSTRAKT WANILIOWY
Laski wanilii naciąć wzdłuż i lekko otworzyć. Nie wydłubywać ziarenek, tylko naciąć. Umieścić w szczelnym pojemniczku (można je przeciąć w pół) i zalać wódką.
Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na miesiąc.
2.EKSTRAKT CYTRYNOWY
Wszystkie składniki umieścić w szczelnym pojemniczku. Skórka z cytryny musi być naprawdę cieniusieńko obrana, by nie czuć było goryczy, która jest w białym miąższu zaraz pod skórką.
Kilkakrotnie wstrząsnąć zamkniętym pojemnikiem.
Odstawić na miesiąc w chłodne i ciemne miejsce na miesiąc.
3.EKSTRAKT POMARAŃCZOWY
Wszystkie składniki umieścić w szczelnym pojemniczku.
Kilkakrotnie wstrząsnąć zamkniętym pojemnikiem.
Odstawić na miesiąc w chłodne i ciemne miejsce na miesiąc.
4.Wszystkie ekstrakty są już w zasadzie dobre po tygodniu leżenia. Jednak wyraźniejszego smaku nabierają po około miesiącu leżakowania.
Komentarze