Naturalne ekstrakty: waniliowy, pomarańczowy i cytrynowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Zapach świąt już zbliża się do mojego domu. Czuję Święta. To też dzięki domowym ekstraktom do ciast. Bardzo proste w wykonaniu, pięknie pachnące i pięknie wyglądające w szklanej karafce.

  • Łatwy

Składniki:

  • EKSTRAKT WANILIOWY:
    - laska wanilii: 3 sztuki
    - wódka: 500 mililitrów
    EKSTRAKT CYTRYNOWY:
    - skórka z cytryny (obrana): 1 sztuka
    - woda: 250 mililitrów
    - wódka: 250 mililitrów
    EKSTRAKT POMARAńCZOWY:
    - pomarańcza (sama skórka): 1 sztuka
    - wódka: 250 mililitrów
    - woda: 250 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Naturalne ekstrakty: waniliowy, pomarańczowy i cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. EKSTRAKT WANILIOWY
    Laski wanilii naciąć wzdłuż i lekko otworzyć. Nie wydłubywać ziarenek, tylko naciąć. Umieścić w szczelnym pojemniczku (można je przeciąć w pół) i zalać wódką.
    Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na miesiąc.
  • 2. EKSTRAKT CYTRYNOWY
    Wszystkie składniki umieścić w szczelnym pojemniczku. Skórka z cytryny musi być naprawdę cieniusieńko obrana, by nie czuć było goryczy, która jest w białym miąższu zaraz pod skórką.
    Kilkakrotnie wstrząsnąć zamkniętym pojemnikiem.
    Odstawić na miesiąc w chłodne i ciemne miejsce na miesiąc.
  • 3. EKSTRAKT POMARAŃCZOWY
    Wszystkie składniki umieścić w szczelnym pojemniczku.
    Kilkakrotnie wstrząsnąć zamkniętym pojemnikiem.
    Odstawić na miesiąc w chłodne i ciemne miejsce na miesiąc.
  • 4. Wszystkie ekstrakty są już w zasadzie dobre po tygodniu leżenia. Jednak wyraźniejszego smaku nabierają po około miesiącu leżakowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Wanilia Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować