dżem pomarańczowy lub cytrynowy z cukinii

5 (177 ocen)

to naprawdę przydatny dodatek do ciast, na kanapki albo naleśniki :)

Składniki:

  • 2,5 kg młodej cukinii
    70 dag cukru
    3 galaretki pomarańczowe (cytrynowe)
    2 olejki pomarańczowe (cytrynowe)
    2 łyżeczki kwarku cytrynowego
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Przetwory Dżemy

Dżem pomarańczowy lub cytrynowy z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 i 1/2 kg młodej cukinii - wyciąć gniazda nasienne (środki), obraną kroimy w kostkę. zasypujemy 70 dag cukru na 10 godzin. gotujemy około 2 godziny na małym ogniu, następnie dodajemy 3 galaretki pomarańczowe (cytrynowe), 2 olejki pomarańczowe (cytrynowe) i 2 łyżeczki kwasku cytrynowego. gorące nakładamy w słoiki i owijamy kocem. słoiki oczywiście wyparzone i suche, a pokrywki nowe. polecam bo pyszne i super nadają się do ciasta na przełożenie np. piernik tort itp.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Cytryna Galaretka Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować