Naleśniki z jabłkami, serkiem i sosem słony karmel

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pachnące cynamonem, popularne w naszych domach naleśniki z dodatkiem białego sera. orzeźwiających słodko-kwaśnych jabłek oraz sosu karmelowego są świetną propozycją szybkiego, pełnowartościowego śniadania i z pewnością pomogą energicznie rozpocząć dzień.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    370ml mleka
    280ml wody gazowanej
    240g mąki pszennej
    3 jajka
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki roztopionego masła
    szczypta soli

    Nadzienie:
    6 jabłek
    3 łyżeczki cynamonu
    3 łyżki miodu
    200g serka waniliowego

    Sos słony karmel:
    125g cukru
    50g masła extra
    110ml śmietany 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Naleśniki Śniadanie

Naleśniki z jabłkami, serkiem i sosem słony karmel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki przełożyć do miski i za pomocą rózgi dokładnie wymieszać aż ciasto będzie gładkie.
  • 2. Z gotowego ciasta na suchej rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki.
  • 3. Jabłka obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Jabłka przełożyć na patelnie dodać miód, cynamon i podsmażyć aż lekko się rozpadną.
  • 4. Sos słony karmel:
    Cukier równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni patelni, skarmelizować, dodać masło i dokładnie wymieszać aż składniki się połączą. Następnie dodać śmietankę, szczyptę soli, wyłączyć palnik i całość dokładnie wymieszać.
  • 5. Na każdym naleśniku rozsmarować serek, ułożyć jabłka, złożyć w trójkąt i polać sosem słony karmel.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Słony karmel

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować