Dżem jabłkowy z landrynkami

4.49 (153 ocen)

  • 50 min

Dzieci za nim szaleją jest cudowny w smaku i zapachu a to dzięki owocowym landrynkom. Przepis znalazłam w starym zeszycie mamy.

  • 50 min

Składniki:

  • 3 kg jabłek
    7 opakowań owocowych landrynek po 90 g
    1/2 kg cukru
    1/2 szklanki wody

Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Dżem jabłkowy z landrynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać wodę i smażyć ok.20 minut.
  • 2. Nastepnie wsypać cukier, chwilkę podsmażyć, wsypać landrynki cały czas mieszając, żeby landrynki nie przywarły do dna. Gorący dżem przekładać do wyparzonych sloiczków i pasteryzować 8 minut.

Porady

Jesli mamy słodkie jabłka cukru dajemy mniej. Z łupinek jabłek można zrobić ocet jabłkowy- wystarczy wrzucić łupinki do dużego słoja i zlać letnią przygotowaną wodą, na szklankę wody dajemy 2 łyżki cukru. Zakręcamy słoik i odstawiamy na 3 tygodnie. Po tym czasie przecedzamy i zlewamy do butelek. Gotowy ocet jablkowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Dżem owocowy Jabłka Ocet Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować