Tak przygotowane muszelki są smacznym i szybkim w przygotowaniu deserem. Bąbelki zabawnie chrupią przy jedzeniu i wabią przede wszystkim dzieci do zjedzenie jeszcze jednego i jeszcze...
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej+ do podsypania
3 jajka
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2,5 dag. masła
5 łyżek śmietanki ukwaszonej 15%
szczypta soli
Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia[u mnie smalec]
cukier puder do posypania
papierowy ręcznk
1.Jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, do utartej masy dodaje roztopione , wystudzone masło i śmietanę, miksuję, dodaję do mąki zmieszanej ze solą, zagniatam jednolite ciasto. Ciasto dzielę na trzy części, formuje z nich wałeczki, zawijam w folię i wkładam do lodówki na godzinę.
2.Wałeczki kroję na półcentymetrowe plasterki, podsypuję mąką, każdy cienko wałkuje wałkiem. Smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto.
3.Muszelki osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i posypuję cukrem pudrem.
Komentarze