Muszelki

5 (168 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane muszelki są smacznym i szybkim w przygotowaniu deserem. Bąbelki zabawnie chrupią przy jedzeniu i wabią przede wszystkim dzieci do zjedzenie jeszcze jednego i jeszcze...

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej+ do podsypania
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    2,5 dag. masła
    5 łyżek śmietanki ukwaszonej 15%
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    tłuszcz do smażenia[u mnie smalec]
    cukier puder do posypania
    papierowy ręcznk
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Muszelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, do utartej masy dodaje roztopione , wystudzone masło i śmietanę, miksuję, dodaję do mąki zmieszanej ze solą, zagniatam jednolite ciasto. Ciasto dzielę na trzy części, formuje z nich wałeczki, zawijam w folię i wkładam do lodówki na godzinę.
  • jk 2. Wałeczki kroję na półcentymetrowe plasterki, podsypuję mąką, każdy cienko wałkuje wałkiem. Smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto.
  • jk 3. Muszelki osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować