Malinowe Muszelki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Karnawał to czas na różne słodkości, zamiast faworków zrobiłam muszelki o smaku słodko malinowym.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 3 szk. mąki pszennej
    • 3 jajka
    • 3 łyżki cukru
    • Kostka masła
    • ½ szklanki śmietany 18 %
    • Szczypta soli
    • Olej do smażenia
    • Cukier puder do posypania
    • 3 łyżki granulowanej herbaty malinowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Faworki

Malinowe muszelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa 1. Białka ubijamy mikserem i dodajemy żółtka oraz cukier.
    Następnie wlewamy śmietanę i rozpuszczone ostudzone masło.
  • mąka 2. Do miski wsypujemy mąkę oraz sól i łączymy z masą jajeczną.
  • kółka 3. Ciasto dokładnie wyrobić i cienko rozwałkować.
    Szklanką robimy kółeczka.
  • kółka 4. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i wkładać po kilka placuszków na raz.
  • muszelki 5. Pofałdowane, usmażone na złoty kolor muszelki osączyć na bibułce i obsypać cukrem pudrem wymieszanym z owocową herbatką.
    Muszelki do kawy gotowe.
    Smacznego.

Porady

Herbatę pokruszyć lub zmielić młynkiem do kawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować