• 20 min

Oryginalne i smaczne.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
     30 dag mąki pszennej
     15 dag margaryny
     1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
     2 łyżki cukru pudru
     1 cukier waniliowy
     4 żółtka
    Składniki na masę:
     ½ litra mleka
     1 cukier waniliowy
     4 łyżki cukru pudru
     2 łyżki mąki pszennej
     2 łyżki mąki ziemniaczanej
     1 kostka masła
     5 dag bakalii wg upodobania (np. orzechów, rodzynek itp.)
     3 łyżki spirytusu bądź innego alkoholu albo kilka kropli zapachu do ciast
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Muszelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka, cukier puder i cukier waniliowy roztrzepać. Mąkę, proszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem, dodać roztrzepane żółtka z cukrem zagnieść ciasto. Foremki na muszelki posmarować cienką warstwą tłuszczu i wylepić ciastem. Upiec na złoty kolor.
  • 2. Z mleka, mąki i cukru ugotować budyń. Przestudzić. Utrzeć masło, porcjami dodawać przestudzony budyń. Na koniec dodać alkohol i drobno pokrojone bakalie. Masę nakładać do połówek muszli tak, by lekko wystawała. Przykryć drugą połówką i posypać cukrem pudrem.

Porady

Najlepiej smakują następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować