Musaka - grecka zapiekanka

0 (0 ocen)

Musaka to danie kuchni greckiej. Moja wersja znacząco odbiega od oryginału, ale jest tak samo pyszna :)

Składniki:

  • 500g ziemniaków
    2 bakłażany
    400g mięsa mielonego
    1 cebula
    5 pomidorów
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz czarny
    tymianek
    2 jajka
    1 szklanka śmietany
    150 sera feta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Musaka - grecka zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Małe bakłażany pokroić w 5mm plastry. Obsypać solą i odstawić, żeby puściły sok.
  • 2. Ziemniaki pokroić na ćwiartki, a następnie w plasterki. Wrzucić na patelnię i chwilę podsmażyć. Tylko tak, aby lekko zmiękły, nie przyrumieniać. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą z oliwek i wyłożyć ziemniaki. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić razem z czosnkiem. Dodać mięso i lekko poddusić. Pomidory sparzyć o obrać ze skórki. Dwa pomidory pokroić w plasterki i odłożyć. Resztę w kostkę i dodać do mięsa. Smażyć, aż pomidory zaczną się rozpadać. Przyprawić. Plasterki bakłażana odsączyć i osuszyć. Smażyć na odrobinie oliwy z dwóch stron. Lekko przyrumienić.
  • 3. Połowę mięsa wyłożyć na ziemniaki, na to plasterki bakłażana, druga połowa mięsa i znów bakłażan. Na wierzchu położyć krążki pomidorów i posypać rozkruszoną fetą. Jajka roztrzepać ze śmietaną i wylać na zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok 40min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Mięso Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować