Znudzona przygotowując prezentację na studia o zwyczajach żywieniowych i zdrowiu w Grecji natrafiłam na potrawę, która mnie zaciekawiła swoimi składnikami. Dopiero eksperymentuję w kuchni, a takie dania wykonuję bardzo chętnie.
1 godz. 30 min
Składniki:
• 2 bakłażany
• 5 ziemniaków
• 1 cukinia
• 750 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
• 1 cebula
• puszka pomidorów (rozdrobnijmy pomidory blenderem)
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• ziele angielskie, liście laurowe
• sól, pieprz biały
• 1 ząbek czosnku
• 15 dag sera
Beszamel:
• 500 ml mleka
• 120 g masła
• 100 g mąki
• 2-3 szczypty gałki muszkatołowej
• sól, pieprz
1.1. Oczyszczone bakłażany kroimy w plastry. Posypujemy solą, pieprzem i odstawiamy na około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oliwy z oliwek. Plastry bakłażanów smażymy z obu stron. Usmażone kawałki bakłażana odsączamy na ręczniku papierowym. W ten sam sposób smażymy plastry cukinii. Następnie kroimy ziemniaki w talarki i smażymy na tej samej oliwie.
2. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy mięso mielone, liście laurowe i ziele angielskie (po usmażeniu wyjmujemy te zioła). Wlewamy sos pomidorowy, dokładnie mieszamy. Dodajemy sól, biały pieprz, koncentrat pomidorowy, mieszamy.
3. Przygotowujemy beszamel. Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i mieszamy. Wlewamy mleko, cały czas dokładnie mieszając. Dodajemy sól, pieprz biały oraz 2-3 szczypty gałki muszkatołowej, następnie żółtko jaja. Całość mieszamy trzepaczką.
4. Na dnie naczynia układamy talarki ziemniaków, następnie plastry bakłażana, na bakłażanie układamy plastry cukinii, potem wykładamy mięso z sosem pomidorowym. Całość zakrywamy sosem beszamelowym, górę posypujemy starkowanym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 45 minut.
Komentarze