Grecka zapiekanka z fetą

4.5 (146 ocen)

Do stworzenia dobrej zapiekanki nie potrzeba zbyt wiele składników. Wystarcza ziemniaki, cebula ser feta i otrzymujemy bardzo smaczną zapiekankę w stylu wege

Składniki:

  • 500 g dużych ziemniaków
    800 g obranej czerwonej cebuli
    1 op sera fety (270 g)
    200 ml mocnego buliony warzywnego
    3 łyżki suszonego tymianku
    8-10 oliwek zielonych bez pestek
    2 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Grecka zapiekanka z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy , osuszamy i kroimy w plasterki.
  • 2. Cebulę kroimy na 4-8 części w zależności jak jest duża
  • 3. W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie ziemniaki z cebulą.
  • 4. Całość zalewamy bulionem. Skrapiamy oliwą i posypujemy tymiankiem
  • 5. Przykrywamy tacką foliową ( taką na grilla) Pieczemy 1 godz w 200' (góra-dół)
  • 6. Po tym czasie wyjmujemy zapiekankę.Na zapiekankę kruszymy ser feta. i posypujemy oliwkami przeciętymi na pół.
  • 7. Wkładamy ponownie do piekarnika na 15 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czerwona cebula Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować