Musaka czyli grecka zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki myjemy bardzo dokładnie i gotujemy w mundurkach.
W garnku podsmażamy na oliwie drobno posiekany czosnek i cebulę, wrzucamy mięso, podsmażamy, wlewamy wino, dusimy aż wino wyparuje, wlewamy przecier, wsypujemy zioła, solimy, pieprzymy i dusimy, dusimy, dusimy... U mnie robienie sosu bolońskiego trwa jakieś 3 godziny... dlatego zawsze robię więcej sosu i zamrażam albo jemy drugiego dnia z makaronem :)
Bakłażana kroimy wzdłuż na plastry grubości ok. 1 cm i smażymy na oliwie, odkładamy na papier, żeby odsączyć tłuszcz.
Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy na plastry jak bakłażana.
Robimy beszamel - w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy, wlewamy połowę mleka (zimne!), wrzucamy przyprawy (przyprawy do beszamelu - łyżeczka startej skórki cytrynowej, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, listek laurowy duży (lub 2 małe), sól, pieprz) i mieszając doprowadzamy do wrzenia, dolewamy mleka do doprowadzenia sosu do konsystencji budyniu. Gdyby pojawiły się grudki (nie mają prawa się pojawić, jeżeli daliście zimne mleko i cały czas mieszaliście) wystarczy sos przetrzeć przez sitko.
Przyprawy wyjmujemy i przystępujemy do robienia musaki - w żaroodpornym naczyniu układamy warstwami ziemniaki, bakłażana i każdy z sosów, ostatnie warstwy to ziemniaki, gruba warstwa beszamelu i mozarella pokrojona na plastry.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut.
Komentarze