Grecka musaka

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ta sztandarowa potrawa kuchni greckiej jest co prawda kaloryczna i pracochłonna, ale wierzcie– nawet mały kawałek wynagrodzi ten trud. Jarosze mogą przygotować ją z samych warzyw.

Składniki:

  • ● 1-2 bakłażany
    ● cebula
    ● ok. 60 dag mięsa mielonego
    ● 1 puszka pomidorów
    ● 1 łyżeczka oregano
    ● po szczypcie mielonego kminku i cynamonu
    ● sól
    ● pieprz
    ● czosnek
    ● oliwa lub olej
    ● 20 dag startego żółtego sera
    Sos
    ● 2 łyżki masła
    ● pieprz
    ● sól
    ● 2 łyżki mąki
    ● jajko
    ● 1 i 1/4 szkl. mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grecka musaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany myjemy, kroimy
    w plastry, solimy i odstawiamy
    na 1/2 godziny. Osączamy, smażymy ok. 5 minut. Cebulę
    kroimy w piórka, podsmażamy,
    wkładamy mięso i smażymy ok.
    15 minut. Dodajemy pomidory
    z zalewą, czosnek, przyprawy
    do smaku i dusimy 20 minut.
  • 2. Roztapiamy masło i energicznie
    mieszając, wsypujemy
    mąkę. Nadal mieszając, wlewamy
    stopniowo mleko i zagotowujemy.
    Dodajemy połowę sera
    i odstawiamy. Łyżkę gorącego
    sosu mieszamy z żółtkiem, wlewamy
    do sosu. Dodajemy ubite
    białko i delikatnie mieszamy.
  • Grecka musaka 3. W naczyniu żaroodpornym
    układamy połowę bakłażanów,
    na nich mięso, przykrywamy
    resztą bakłażanów i zalewamysosem. Posypujemy serem.
    Pieczemy 50 minut w 180 °C.

Porady

Beszamel zastąpi szklanka mleka wymieszana z 2 jajkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować