Tort wymyślony przeze mnie, jest prosty i przyjemnie się go robi :) Doskonale nadaje się na każdą okazję dla dzieci i dla dorosłych (z dodatkiem alkoholu do nasączenia).
60 min
Składniki:
biszkopt:
5 jajek
¾ szklanki mąki pszennej
¼ mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
krem:
śmietanka 30% 1 litr
cukier puder 1 szklanka
kwasek cytrynowy ¼ łyżeczki
mus:
brzoskwinie w syropie 1 puszka (800 g)
żelatyna 10 g
wrząca woda 60 ml
do nasączenia:
syrop z brzoskwiń
woda 60 ml
Tort śmietankowy z musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielam żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijam blenderem z końcówką ubijającą lub mikserem na sztywną pianę a następnie dodaję stopniowo łyżką cukier i miksuję aż piana będzie błyszcząca. Po tym czasie dodaję żółtka i jeszcze przez chwilkę miksuję do połączenia się żółtek z pianą. Teraz dodaję przesiane! mąki i mieszam delikatnie trzepaczką do jajek (mieszam od dołu do góry). Przelewam ciasto do formy, której tylko dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do ok 170°C i piekę przez 30-40 minut (wszystko zależy od piekarnika i użytej formy, ja użyłam okrągłej o średnicy 23 cm). Gdy skończy się czas pieczenia zrzucam biszkopt w blaszce na podłogę z odległości ok 60 cm (oczywiście na ściereczki) i wstawiam do otwartego piekarnika, najlepiej z wysuniętą szufladką i trzymam tam biszkopt do wystygnięcia.
2.Krem:
Schłodzoną śmietankę wlewam do dużej miski, dodaję cukier puder i kwasek cytrynowy a następnie ubijam na sztywno przy pomocy blendera z końcówką ubijającą.
3.Mus:
Brzoskwinie przekładam z puszki do plastikowego dzbanka (może być to również miska ale z dzbanka lepiej się wylewa mus) i przy pomocy blendera miksuję na mus. Do oddzielnej miseczki wsypuję żelatynę, zalewam ją wrzącą wodą i dokładnie mieszam trzepaczką do jajek aż żelatyna się rozpuści i nie będzie grudek a następnie przelewam do musu i jeszcze raz miksuję.
4.Czas poskładać wszystko :)
Biszkopt kroję na trzy równe części. Spód nasączam delikatnie syropem z brzoskwiń wymieszanym z wodą, pokrywam go cieniutką warstwą kremu a następnie na obrzeżach tortu (przy pomocy rękawa cukierniczego) wykładam krem tak aby powstało koło puste w środku ponieważ do niego wyleję teraz część musu. Przykrywam kolejną warstwą biszkoptu i powtarzam czynności z kroku poprzedniego. Na koniec zostaje położyć ostatni biszkopt delikatnie go nasączyć, pokryć całe ciasto resztą kremu i wylać mus na wierzch i przy krawędziach żeby pościekało po troszku na boki. Dekoruję wierzch tortu kolorową posypką.
Komentarze