Mocno pomarańczowe cantuccini

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Cantuccini to włoskie, mocno chrupiące ciasteczka migdałowe. Tym razem wersja pomarańczowa - ze skórką świeżą i kandyzowaną. Idealna do kawy lub Prosecco!

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Mąka pszenna - 180g
    Mąka migdałowa (mielone migdały) - 70g
    Migdały całe - 100g
    Masło roztopione - 30g
    Jajka - 2szt
    Cukier - 50g
    Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    Morele suszone - 50g
    Skórka starta z 2 pomarańczy
    Skórka pomarańczowa kandyzowana - 3 łyżeczki
    Opcjonalnie - odrobina likieru pomarańczowego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Mocno pomarańczowe cantuccini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wykonania ciasteczek możemy użyć migdałów w skórkach lub obranych. Ja preferuję migdały w skórkach - są bogatsze w smaku.
    Migdały kroimy - małe na pół, duże na 3 części.
    Morele suszone kroimy w drobną kostkę. Ścieramy skórkę z pomarańczy (bez albedo).

    Wszystkie składniki ciastek mieszamy i zagniatamy do uzyskania dobrze trzymającej się masy. Dzielimy na 2 części i z każdej formujemy wałek.
    Wałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.

    Wyciągamy z piekarnika i kroimy wałek pod skosem na plasterki. Ciasteczka układamy z powrotem na blasze i dopiekamy w 180 stopniach przez kolejne 10-15 minut. Pilnujemy, aby ciasteczka się nie przypiekły.

    Dzięki podwójnemu pieczeniu ciasteczka są wyjątkowo kruche.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Skórka pomarańczowa Suszone morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować