Cantuccini z morelami

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Cantuccini to włoskie ciasteczka migdałowe. Piecze się je 2 razy, aby były odpowiednio kruche. Można jeść je samodzielnie, lub maczając w winie albo kawie.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Mąka pszenna - 180g
    Mąka migdałowa (mielone migdały) - 70g
    Migdały całe - 100g
    Morele suszone - 50g
    Masło roztopione - 30g
    Jajka - 2szt
    Cukier - 50g
    Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Cantuccini z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wykonania ciasteczek możemy użyć migdałów w skórkach lub obranych - obie opcje występują w tradycyjnych przepisach. Ja wolę migdały ze skórką za specyficzny smak, te bez skórki będą delikatniejsze.
    Migdały kroimy - małe na pół, duże na 3 części.
    Morele suszone kroimy w drobną kostkę.

    Wszystkie składniki ciastek mieszamy i zagniatamy do uzyskania dobrze trzymającej się masy. Dzielimy na 3 części i z każdej z niej formujemy wałek. U mnie miał ok 3,5 cm średnicy.
    Wałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.

    Ciastka wyciągamy i kroimy wałki po skosie, podobnie jak kopytka. Potrzebny jest do tego ostry nóż. Uwaga, ciasto jest gorące.

    Ciasteczka dopiekamy w 180 stopniach przez 10 minut. Pilnujemy, aby się nie przypaliły.

    Cantuccini zostawiamy do ostudzenia. Najlepsze są następnego dnia.

Porady

Ciasteczka można wykonać też z innych orzechów - pyszne będą np. z pistacjami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Mąka migdałowa Suszone morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować