Odwrócone ciasto mocno pomarańczowe

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

To ciasto pomarańczowe ma wyrazisty i zdecydowany smak. Pachnie też wyjątkowo, bo nasączone jest syropem, w którym gotowały się plastry pomarańczy.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • warstwa pomarańczy i nasączenie ciasta:
    3 pomarańcze
    110 g cukru

    • składniki suche:
    240g mąki pszennej
    50g cukru
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    • składniki mokre:
    200g maślanki
    3 jajka
    120g roztopionego masła
    skórka otarta z 1 pomarańczy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Odwrócone ciasto mocno pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Odwrócone ciasto mocno pomarańczowe 1. Wycinamy grube plastry ze środkowej części pomarańczy. Wystarczy około ośmiu grubych plastrów. Z pozostałych odciętych części wyciskamy sok.
    Sok pomarańczowy wlewamy do garnka, zagotowujemy i rozpuszczamy w nim cukier. Plastry pomarańczy wkładamy do syropu i gotujemy przez około 20 minut.

    W jednym naczyniu mieszamy ze sobą łyżką mokre składniki, a w drugim suche. Łączymy suche składniki z mokrymi.

    Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Plastry owoców wyjęte z syropu układamy na dnie tortownicy. Na pomarańcze wykładamy ciasto.
  • Odwrócone ciasto mocno pomarańczowe 2. Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C.

    Górę upieczonego ciasta nakłuwamy widelcem lub wykałaczką i obficie polewamy syropem, w którym gotowały się wcześniej plastry pomarańczy. Odwracamy ciasto i polewamy syropem plastry pomarańczy.

Porady

Do przygotowania ciasta nie jest potrzebny mikser. Składniki wystarczy połączyć łyżką lub ubijakiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować