Młoda kapusta duszona na maśle i śmietanie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna duszona kapusta z marchewką, pietruszką i koperkiem, na maśle i odrobinie śmietany. Pachnąca i delikatna w smaku. Dodatek do drugiego dania lub z pieczywem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka młodej białej kapusty ( około 1 kg )
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 łyżka masła lub margaryny
    koperek świeży według uznania
    3 łyżki śmietany 18 %
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Młoda kapusta duszona na maśle i śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, następnie drobno siekamy, płuczemy. Marchewki i pietruszkę obieramy, płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Miękkie warzywa dokładnie odcedzamy.
  • 2. Dodajemy masło lub margarynę, śmietanę i posiekany koperek według uznania, wszystko razem przesmażamy często mieszając, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Gotową kapustę podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami np. młodymi ziemniakami.

Porady

Wychodzi 4 porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Młoda kapusta Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować