Pyszna duszona kapusta z marchewką, pietruszką i koperkiem, na maśle i odrobinie śmietany. Pachnąca i delikatna w smaku. Dodatek do drugiego dania lub z pieczywem.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 główka młodej białej kapusty ( około 1 kg )
2 marchewki
1 pietruszka
1 łyżka masła lub margaryny
koperek świeży według uznania
3 łyżki śmietany 18 %
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Młoda kapusta duszona na maśle i śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę obieramy z wierzchnich liści, następnie drobno siekamy, płuczemy. Marchewki i pietruszkę obieramy, płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Miękkie warzywa dokładnie odcedzamy.
2.Dodajemy masło lub margarynę, śmietanę i posiekany koperek według uznania, wszystko razem przesmażamy często mieszając, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.Gotową kapustę podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami np. młodymi ziemniakami.
Komentarze