Młoda kapusta duszona na maśle z pomidorami

4.5 (158 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Młoda kapusta niezaprzeczalnie kojarzy się z wiosną. Duszona na maśle z porem i pomidorami może posłużyć jako samodzielne danie lub jako smaczny dodatek do obiadu. Polecam :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - główka młodej kapusty
    - pomidory 2 szt.
    - kawałek pora
    - pół pęczka koperku
    - masło
    - sól, cukier, majeranek,
    - sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dodatki

Młoda kapusta duszona na maśle z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkuję w średniej grubości paseczki, pora kroje w cieniutkie półplasterki, pomidora ( wcześniej sparzonego i obranego ) w kostkę, koperek drobniutko.
    W dużej głębokiej patelni roztapiam ok.2 łyżki masła,dodaje do niego pora i chwilkę duszę. Do pora dodaję poszatkowaną kapustę, dolewam dosłownie pół szklanki gorącej przegotowanej wody. Mieszam. Kiedy kapustka jest na wpół miękka dodaję pomidory, koperek,szczyptę soli,cukru i majeranku. Gotuje jeszcze chwilkę, parę minut, aby pomidory się nie rozpadły. Na końcu kosztuję i doprawiam kilkoma kroplami soku z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować