Młoda kapusta niezaprzeczalnie kojarzy się z wiosną. Duszona na maśle z porem i pomidorami może posłużyć jako samodzielne danie lub jako smaczny dodatek do obiadu. Polecam :)
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- główka młodej kapusty
- pomidory 2 szt.
- kawałek pora
- pół pęczka koperku
- masło
- sól, cukier, majeranek,
- sok z cytryny
Młoda kapusta duszona na maśle z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę szatkuję w średniej grubości paseczki, pora kroje w cieniutkie półplasterki, pomidora ( wcześniej sparzonego i obranego ) w kostkę, koperek drobniutko.
W dużej głębokiej patelni roztapiam ok.2 łyżki masła,dodaje do niego pora i chwilkę duszę. Do pora dodaję poszatkowaną kapustę, dolewam dosłownie pół szklanki gorącej przegotowanej wody. Mieszam. Kiedy kapustka jest na wpół miękka dodaję pomidory, koperek,szczyptę soli,cukru i majeranku. Gotuje jeszcze chwilkę, parę minut, aby pomidory się nie rozpadły. Na końcu kosztuję i doprawiam kilkoma kroplami soku z cytryny.
Komentarze