Młoda kapusta zasmażana na maśle

4.5 (8 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Młoda kapusta pachnąca masłem, świeżym koperkiem, obowiązkowo zabielana kremową śmietanką, kojarzy mi się z dzieciństwem na wsi.
Nie jest to wersja dietetyczna, ale najlepsza. Bardzo często przygotowuję ją z dodatkiem zwykłego octu, tak jak to babcia robiła, dzisiaj jednak wersja z cytryną.

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1 głowa młodej kapusty
    1 cebula
    4 duże łyżki masła
    1 łyżeczka cukru
    mała słodka śmietana do smaku (ja zużyłam jakieś 3/4 opakowania)
    sól i pieprz do smaku
    sok z około połowy cytryny (ma być wyczuwalny posmak cytrynowy)
    1 pęczek koperku
    1 łyżka mąki + woda do zagęszczenia (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (8 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Młoda kapusta zasmażana na maśle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty ściągamy wierzchnie liście, pozbywamy się twardego środka zwanego głąbem, szatkujemy i płuczemy pod bieżącą wodą.
    Cebulę jak i koperek siekamy dość drobno.
    Na patelni rozpuszczamy masło, najlepiej klarowane i podsmażamy drobno posiekaną cebulę, nie dopuszczając do przypalenia. Następnie dodajemy posiekaną kapustę. Dodajemy cukier i podsmażamy tak kilka minut od czasu do czasu mieszając. Gdy kapusta puści sok, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. Ja nie podlewałam wodą, dusiłam na samym maśle i soku który wypłynął z kapusty. Gdy kapusta jest miękka doprawiamy i zabielamy śmietaną. Dodatkowo możemy kapustę zagęścić 1 łyżką mąki wymieszaną z niewielką ilością wody. Na sam koniec posypujemy koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Masło klarowane Młoda kapusta Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować