Marchewka duszona na maśle

  • wyświetlono: 134917 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

z "Francuski Szef Kuchni" J. Child

dusia mala
  • 15min

Składniki

5 marchewek
łyżka cukru
1,5 szklanki wody
1,5 łyżki masła + 2 łyżki masła
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Marchewka duszona na maśle

  • 1. Marchew obrać, pokroić w plasterki i włożyć do garnka o grubym dnie.
    Dodać cukier, wodę, 1,5 łyżki masła, sól i pieprz.
    Garnek przykryć i gotować marchew do 30 minut na średniej mocy palnika lub tak długo aż marchew zmięknie - moje marchew zmiękły po 15 minutach.
    Gdy marchew jest miękka dodać natkę pietruszki i dodatkowo 2 łyżki masła.
    Poczekać aż masło się rozpuści i podawać.
    Marchewka jest idealnym dodatkiem do obiadu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilszkola_babcimama_mnie_nauczylamarchewsmażona marchewkaduszona marchewka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Marchewka na gęsto

Dodane przez: anka1988

Marchewka na gęsto

Zdrowa i pyszna marchewka na obiad,...

Marchewka duszona z cukinią. Smaczna jarzynka do obiadu.

Dodane przez: neliada

Marchewka duszona z cukinią

Smaczna jarzynka do obiadu.

Marchewka z groszkiem na gęsto

Dodane przez: Gosia123

Marchewka z groszkiem na gęsto.

Prosto, szybko i smacznie. Uwielbiam...

Cykoria duszona w maśle

Dodane przez: Di bloguje

Cykoria duszona w maśle

Tak przygotowana cykoria jest bardzo...

marchewka

Dodane przez: aga888

Marchewka na ciepło

Idealna do obiadu

image-1iquy79

Dodane przez: Habibi Chi

Marchewka z groszkiem na ciepło

Pyszna słodka marchewka w towarzystwie...