Młoda cukinia w zalewie słodko-kwaśniej

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzisiejszą propozycją jest cukinia w zalewie słodko - kwaśnej, przepis mam od wielu wielu lat i nikt się na nim nie zawiódł. Zaciekawił was pomysł więc zapraszam na blog kuchnia domowa agi gdzie już czeka szczegółowy opis - przepis wraz ze zdjęciami. 

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3800 - 4 kg młodej cukinii
    do słoika na 0,5 litrowy słoik :

    2 gałązki kopru mogą być małe z kwiatem,
    0,5 łyżeczki gorczycy,
    1 mały ząbek czosnku,
    1 plaster cebuli,
    3 sztuki ziela angielskiego,
    1 mały liść laurowy,
    2 małe kawałki lub plasterki marchewki
    zalewa :

    1 litr wody,
    8 łyżek octu 10 %,
    2 łyżki cukru,
    1 łyżka soli drobnej
    { zalewę zagotować i ostudzić }
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Cukinia faszerowana

Młoda cukinia w zalewie słodko-kwaśniej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cukinia 1. Przygotować cukinię pokroić ją dowolnie czyszcząc środki, odstawić i przygotować słoiki wkładając do nich wszystkie dodatki opisane w opisie
  • cukinia 2. Do przygotowanych słoików powkładać ciasno przygotowaną cukinię dodać ziela oraz liść i zalać ostygniętą zalewą po sam wierzch szczelnie zakręcić
  • cukinia 3. Przygotowane wstawić do garnka zalać wodą prawie pod pokrywkę i zagotować po zagotowaniu zmniejszyć ogień i pasteryzować przez 15 minut, po wyznaczonym czasie pozostawić do ostygnięcia
  • cukinia 4. Gotową cukinie przechowywać w ciemnym miejscu w sam raz na zimę do dań głównych czy kanapek
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować