Cukinia w kostkę w zalewie słodko-kwaśnej

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kolejny mój przepis specjalnie dla was przygotowałam i z wielką przyjemnością podzielę się z wami przepis już czeka na moim blogu który znajdziecie pod nazwą Kuchnia domowa Agi

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki :

    6,5 kg cukinii młodej,
    5 łyżek soli drobnej
    zalewa słodko - kwaśna :

    12 szklanek wody,
    3 szklanki octu 10 %,
    3,5 szklanki cukru,
    3 łyżki soli drobnej
    { zagotować i ostudzić }
    do słoika :

    0,5 łyżeczki gorczycy,
    1 mały kawałek marchewki,
    1 plaster cebuli,
    1 mała gałązka kopru,
    2 ziarenka ziela angielskiego,
    1 mały liść laurowy,
    1 mały ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Cukinia w kostkę w zalewie słodko-kwaśnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cukinia 1. Ugotować zalewę i ją ostudzić następnie przygotować cukinię oczyścić ją z nasion i pokroić dowolnie, posolić i co jakiś czas wymieszać aby puściła soki i zmiękła. Po puszczeniu soków wylać go z cukinii
  • cukinia 2. Przygotować słoiki wkładając do nich składniki z opisu następnie ciasno ułożyć cukinię, zalać wystudzoną zalewą, szczelnie zakręcić i wstawić do garnka. Od czasu zagotowania pasteryzować na wolnym ogniu przez 15 minut
  • cukinia 3. Gotową cukinię w słoikach należy przechowywać w zimnej i ciemnej piwnicy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować