CUKINIA w zalewie octowej

4.24 (254 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zamykam lato w słoiku. Będzie idealna jako przystawka do serów, wędlin i kanapek w zimowe dni. Do marynowania nadaje się cukinia duża i mała. Ja marynuję je stopniowo, najpierw małe, potem już trochę większe. Małe zamarynowane cukinie podaję jako przekąska do wędlin i serów, a te większe lądują na kanapkach. Większe cukinie przed marynowaniem kroję w plastry i takie pokrojone wkładam do słoików.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • cukinia – ilość którą chcemy zamarynować

    zalewa:
    1 litr wody
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki octu spirytusowego
    1 łyżka soli

    + do każdego słoika
    1 liść laurowy
    4 ziela angielskie
    2 goździki
Wystaw ocenę:

4.24 (254 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Cukinia w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wyparzonych słoików wkładamy umytą (jeśli cukinia jest już większa, to pokrojoną) cukinię. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i goździki. Do garnka wlewamy wodę, dolewamy ocet, dodajemy sól i cukier – zagotowujemy. Gorąca marynatą zalewamy cukinię w słoikach. Szczelnie je zakręcamy i pasteryzujemy w garnku przez 15 minut od momentu wrzenia. Cukinia jest gotowa do jedzenia po ok. 4 tygodniach – ale najlepsza oczywiście zimą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować