Cukinia w słodko-kwaśnej zalewie

4.49 (174 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uprawiam cukinię w moim ogródku, a zebranych plonów robię taką sałatkę.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 średnie cukinie,
    2 marchewki,
    1 cebula,
    kilka ząbków czosnku,
    koper ,
    ziele angielskie,
    pieprz czarny ziarnisty,
    liście laurowe
    korzeń chrzanu
    Zalewa:
    6 szklanek wody
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki octu
    3 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Cukinia w słodko-kwaśnej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy, kroimy w talarki, a cebulę w krążki. Cukinię myjemy, kroimy w plastry. Na spód każdego słoika
    wkładamy: po kilka talarków marchewki, 4 krążki cebuli, ząbek, czosnku, 2 liście laurowe, po kilka ziaren ziela angielskiego
    i pieprzu, koper i kawałki chrzanu. Składniki na zalewę zagotowujemy i studzimy. Do słoików wkładamy cukinię i zalewamy ciepłą zalewą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10- 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować