Miruna w słodko - ostrej marynacie

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gdy pierwszy raz robiłam tą marynatę, zastanawiałam się czy dam radę zjeść tak przygotowaną rybę. Czosnek, papryczka chili, imbir, miód..., okazało się, że wszystkie smaki do siebie bardzo dobrze pasują, a ryba wyszła rewelacyjnie. Szybka w przygotowaniu, z dostępnych składników.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 500 g. filetów miruny
    sól
    Sos:
    1 papryczka chili
    2 ząbki czosnku
    2 cm. imbiru
    3 łyżki sosu teriyaki
    3 łyżki soku z cytryny
    3 łyżki oleju
    2 łyżki miodu prawdziwego
    Dodatkowo:
    cytryna
    naczynie do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Miruna w słodko - ostrej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miruna w słodko-ostrej marynacie 1. Rybę myję, osuszam, kroję na kawałki, lekko solę, odstawiam. Olej, miód, sos teriyaki, pokrojoną drobno{bez ziaren} papryczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, starty na tarce o małych oczkach imbir- mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji , polewam kawałki ryby, otaczam dokładnie, odstawiam na godzinę, układam w naczyniu do pieczenia. Naczynie nakrywam , piekę ok. 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. Podaję w towarzystwie cytryny.

Porady

Tak przygotowana ryba, nie powinna być podawana małym dzieciom. Czas pieczenia zależy od grubości płatów ryby, także od piekarnika. Tak przygotowaną rybę można podać z ryżem, bądź pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Marynata Miód Miruna Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować