Żeberka w marynacie słodko-ostrej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka umyj, pokrój na kawałki z jedną kostką. Zrób marynatę: do miseczki przełóż : musztardę, miód, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: mieloną słodką i ostrą paprykę, rozmaryn, kminek, majeranek, sól i pieprz. Wszystkie składniki utrzyj ze sobą i dokładnie natrzyj mięso. Zamarynowane żeberka przykryj i odstaw w chłodne miejsce na min.2 godz.( a najlepiej na całą noc).
2.Po tym czasie żeberka wraz z całą marynatą przełóż do worka do pieczenia. Dołóż pokrojoną w ćwiartki cebulę i pokrojoną w strąki paprykę. Worek przełóż do naczynia do zapiekania i piecz ok.70 minut w 180 st. Po tym czasie worek rozetnij i polej mięso wytworzonym sosem. Dopiekaj żeberka jeszcze 15 minut, do zrumienienia, polewając wytworzonym sosem. Podawaj z ulubionymi dodatkami :)
Komentarze