Żeberka w marynacie słodko-ostrej

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proste w przygotowaniu żeberka, które zawsze smakują wybornie i sprawdzą się przy każdej okazji :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1200 kg żeberek wieprzowych
    2-3 łyżki ulubionej musztardy
    4- 5 łyżek płynnego miodu
    4 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 mała papryka
    5 łyżek oleju
    majeranek
    słodka i ostra papryka
    rozmaryn, kminek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Żeberka w marynacie słodko-ostrej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyj, pokrój na kawałki z jedną kostką. Zrób marynatę: do miseczki przełóż : musztardę, miód, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: mieloną słodką i ostrą paprykę, rozmaryn, kminek, majeranek, sól i pieprz. Wszystkie składniki utrzyj ze sobą i dokładnie natrzyj mięso. Zamarynowane żeberka przykryj i odstaw w chłodne miejsce na min.2 godz.( a najlepiej na całą noc).
  • 2. Po tym czasie żeberka wraz z całą marynatą przełóż do worka do pieczenia. Dołóż pokrojoną w ćwiartki cebulę i pokrojoną w strąki paprykę. Worek przełóż do naczynia do zapiekania i piecz ok.70 minut w 180 st. Po tym czasie worek rozetnij i polej mięso wytworzonym sosem. Dopiekaj żeberka jeszcze 15 minut, do zrumienienia, polewając wytworzonym sosem. Podawaj z ulubionymi dodatkami :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka Miód Musztarda Papryka Cebula

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować