Pieczeń z szynki wieprzowej w marynacie słodko-ostrej

4.5 (173 ocen)

  • 4 godz. 30 min

Pieczeń z szynki wieprzowej w mojej ulubionej marynacie to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Wczorajsze święto wyrwało mnie z rytmu, ale już dzisiaj trzeba było wrócić do pracy, jeżeli jednak nie wiecie co zrobić na obiad, to spróbujcie mojej pieczeni :) Na pewno nie pożałujecie! :D

  • 4 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
    5 łyżek oliwy
    łyżka czerwonej słodkiej papryki
    2 łyżki musztardy sarepskiej
    2 łyżki miodu lipowego
    łyżka sosu sojowego
    sól, pieprz do smaku
    łyżka rozmarynu
    opakowanie ryżu trójkolorowego
    główka kalafiora
    masło klarowane do smażenia
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Sosy Szynki

Pieczeń z szynki wieprzowej w marynacie słodko-ostrej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Za nim upieczemy naszą pieczeń, trzeba ją odpowiednio zamarynować. Do miseczki wlewamy oliwę i wszystkie składniki naszej marynaty czyli, musztardę, miód, sos sojowy, rozmaryn, słodką paprykę i doprawiamy solą, i pieprzem. Obtaczamy mięso w marynacie i wstawiamy na noc do lodówki.

    Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy mięso przez godzinę, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C, i pozwalamy mu jeszcze zostać w piekarniku przez pół godziny. W międzyczasie gotujemy kalafior i pod koniec pieczenia wstawiamy trójkolorowy ryż :) Gdy kalafior będzie już miękki, na patelni rozpuszczamy masełko i dodajemy bułkę tartą. Następnie wrzucamy na chwilę różki warzywa i lekko przysmażamy. Mięso wyjmujemy z piekarnika, kroimy na plasterki i podajemy na talerzu wraz z kalafiorem i ryżem :) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Miód Musztarda Papryka Szynka Soja

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować