Aromatyczna miruna pieczona w warzywach

4.49 (146 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak upieczoną rybę robiłam po raz pierwszy, ale nie ostatni, bardzo całej rodzinie posmakowała. Delikatna i soczysta w smaku, do tego bardzo aromatyczna, oj pachniało w całym domu :) Mąż pozostały sos wymaczał chlebkiem.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 filety ryby - u mnie miruna
    4 łyżki masła
    20 cm pora
    1 papryka żółta
    1 mała cukinia - ok. 20 cm
    1 cebula
    25 dag różyczek brokuła
    2 pomidory średnie
    1 cytryna
    sól wedle uznania
    ok. 2 łyżek pieprzu cytrynowego
    2 listki laurowe
    ok. 1 łyżki czubrycy zielonej
    Dodatkowo:
    naczynie do zapiekania
    koperek - wedle uznania
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Aromatyczna miruna pieczona w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Aromatyczna miruna pieczona w warzywach 1. Filety myję, osuszam, skrapiam sokiem z 1/2 cytryny, posypuję solą i częścią pieprzu cytrynowego, odstawiam. Cebulę i pora kroję w plasterki, paprykę w paseczki i razem podsmażam na maśle. Cukinię kroję w pół plasterki, a pomidory na pół.
  • 2. W naczyniu układam listki laurowe, część podsmażonych warzyw, filety ryby i na przemian różyczki brokuła i cukinię. Wykładam resztę podsmażonych warzyw oraz pomidory. Całość posypuję czubrycą zieloną i resztą pieprzu cytrynowego. Piekę nakryte w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Podaję z koperkiem i cząstkami reszty cytryny.

Porady

Rybę po wyjęciu z piekarnika skrapiam sosem, który się wytworzył podczas pieczenia i dopiero sokiem z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miruna Ryby Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować