Miodownik z orzechami i masą kawową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

W święta, w sumie bez znaczenia które, czy bożonarodzeniowe czy też wielkanocne, nie może zabraknąć u mnie miodowników, orzechów i sernika.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 24x36cm

    Ciasto:
    600 g mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    2 żółtka
    200 g masła
    2 łyżki mleka
    3 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody
    3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

    Masa kawowa:
    200g masła
    2 jajka
    ¾ szklanki cukru kryształu
    2 łyżki mocnego espresso
    2 łyżki spirytusu

    Masa orzechowa:
    250g orzechów włoskich grubo posiekanych
    100g cukru kryształu
    120g masła
    2 łyżki miodu prawdziwego (np. wielokwiatowy)

    Dodatkowo:
    Mały słoiczek powideł śliwkowych
    1 puszka kajmaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Placek Miodownik

Miodownik z orzechami i masą kawową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto oraz masa orzechowa:
    Orzechy włoskie smażyć wraz z masłem, cukrem oraz miodem przez ok 5 minut.
    Przesianą mąkę siekamy z masłem oraz pozostałymi składnikami. Zagniatamy i dzielimy na 3 równe części. Schładzamy ok 30 minut w lodówce, a następnie każdą wałkujemy na prostokąt o wymiarach blaszki- najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia. 2 blaty przekładamy do formy i pieczemy osobno w piekarniku nagrzanym do 170st C przez ok 10 minut. Na 3 blat przed pieczeniem nakładamy warstwę orzechową. Pieczemy ciut dłużej- ok 12 minut. Blaty studzimy.

    Masa kawowa:
    Jajka ubijamy z cukrem kryształem na parze aż do rozpuszczenia cukru. Studzimy. Masło ucieramy na pulchną masę. Stopniowo dodajemy ubite na parze jajka oraz przestudzoną kawę. Na końcu dodajemy spirytus i całość raz jeszcze dobrze ucieramy.

    Przełożenie:
    Puszkę kajmaku przed nakładaniem wstawiamy do wrzątku na 20 minut, po czym otwieramy i delikatnie mieszamy lub miksujemy. Dzięki temu będzie nam dużo prościej go rozsmarować na cieście.
    Blat ciasta- cienka warstwa powideł- masa kawowa- blat ciasta- kajmak- blat ciasta z orzechami na wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować