Miodownik z orzechami i masą kawową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto oraz masa orzechowa:
Orzechy włoskie smażyć wraz z masłem, cukrem oraz miodem przez ok 5 minut.
Przesianą mąkę siekamy z masłem oraz pozostałymi składnikami. Zagniatamy i dzielimy na 3 równe części. Schładzamy ok 30 minut w lodówce, a następnie każdą wałkujemy na prostokąt o wymiarach blaszki- najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia. 2 blaty przekładamy do formy i pieczemy osobno w piekarniku nagrzanym do 170st C przez ok 10 minut. Na 3 blat przed pieczeniem nakładamy warstwę orzechową. Pieczemy ciut dłużej- ok 12 minut. Blaty studzimy.
Masa kawowa:
Jajka ubijamy z cukrem kryształem na parze aż do rozpuszczenia cukru. Studzimy. Masło ucieramy na pulchną masę. Stopniowo dodajemy ubite na parze jajka oraz przestudzoną kawę. Na końcu dodajemy spirytus i całość raz jeszcze dobrze ucieramy.
Przełożenie:
Puszkę kajmaku przed nakładaniem wstawiamy do wrzątku na 20 minut, po czym otwieramy i delikatnie mieszamy lub miksujemy. Dzięki temu będzie nam dużo prościej go rozsmarować na cieście.
Blat ciasta- cienka warstwa powideł- masa kawowa- blat ciasta- kajmak- blat ciasta z orzechami na wierzchu.
Komentarze