Miodownik z orzechami i masą budyniową

4.97 (176 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne ciasto miodowe z orzechami włoskimi, delikatną masą budyniową, polane czekoladą i posypane płatkami migdałowymi. Ciasto jest idealne na uroczystości rodzinne, jak i na co dzień do kawy.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 0,5kg mąki pszennej,
    - 20 dag margaryny,
    - 15 dag cukru pudru,
    - 2 łyżki sztucznego miodu,
    - 2 łyżki mleka,
    - 2 jajka,
    - 2 łyżeczki sody.
    Warstwa orzechowa:
    - 10 dag masła,
    - 10 dag cukru kryształu,
    - 2 łyżki miodu sztucznego,
    - 30 dag posiekanych orzechów włoskich.
    Masa budyniowa:
    - 20 dag masła,
    - 0,5l mleka,
    - 2 żółtka,
    - 1 szklanka cukru kryształu,
    - 2 łyżki mąki pszennej,
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Polewa:
    - 4 łyżki masła,
    - 4 łyżki mleka,
    - 4 łyżki kakao,
    - 4 łyżki cukru.
    Do przybrania:
    100g płatków migdałowych.
Wystaw ocenę:

4.97 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Snickers Miodownik

Miodownik z orzechami i masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę, cukier i sodę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem do rozdrobnienia margaryny, a następnie zagniatamy rękami ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę wyłożoną nasmarowanym tłuszczem papierem 25x35. Dwa ciasta pieczemy, każde oddzielnie, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15-20min (do zarumienienia). Ciasta studzimy.
    2. Ciasto z orzechami:
    Masło, cukier, miód podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Dodajemy posiekane orzechy i chwilkę gotujemy cały czas energicznie mieszając. Masa zrobi się gęsta. Gorącą wykładamy na trzecie ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopniC przez ok. 20 min. Ciasto studzimy.
    3. Masa budyniowa:
    3/4 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Wlewamy strumieniem pozostałe mleko wymieszane z żółtkami i obiema mąkami. Całość cały czas miksujemy mikserem na wolnych obrotach, aż masa zgęstnieje. Masę ściągamy z ognia, studzimy. Ucieramy masło i dodajemy stopniowo przygotowaną masę, aż do połączenia składników.
    4. Polewa:
    Składniki na polewę (masło, cukier, mleko, kakao) podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia, cały czas mieszając, nie zagotowujemy.
    5. Ciasto przekładamy:
    ciasto, 1/2 masy budyniowej, ciasto z orzechami, 1/2 masy budyniowej, ciasto.
    Całość polewamy ciepłą polewą i posypujemy płatkami migdałowymi.

Porady

Ciasto możemy przygotować kilka dni wcześniej, a przełożyć masami i ozdobić dzień przed podaniem. Ciasto najlepiej smakuje 2-3 dni po przygotowaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować