Kajmakowy miodownik z orzechami

4.5 (155 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Miodowe blaty kruchego ciasta przełożone słodką masą budyniową z kajmakiem i orzechami włoskimi. Jedno z wypieków, które musi się znaleźć wśród świątecznych ciast. Zestawienie orzechów z kajmakiem jest przepyszne, a miodownik im dłużej leżakuje tym jest smaczniejszy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:

    3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200 g masła
    2 jajka
    100 g miodu prawdziwego płynnego
    1/4 szklanki cukru pudru
    1/4 szklanki mleka

    PONCZ DO CIASTA:

    1/4 szklanki wody
    1 łyżka miodu

    MASA KAJMAKOWA Z ORZECHAMI:

    1 1/2 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy
    400 g masy kajmakowej
    200 g masła lub margaryny
    100 g orzechów włoskich zmielonych

    POLEWA:

    3 łyżki masy kajmakowej
    50 g orzechów włoskich posiekanych
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Kajmakowy miodownik z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto miodowe 1. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, spulchniaczami, dodać zimne masło, jajka i miód. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na cztery równe części. Rozwałkować do wymiarów blaszki 21 x 25 cm. Każdy placek upiec oddzielnie na papierze do pieczenia w 180*C przez ok 10 min. Wystudzone smarować wodą osłodzoną miodem.
  • Masa z orzechami 2. Odłożyć 3 łyżki kajmaku na polewę. Pół szklanki mleka rozmieszać z proszkiem budyniowym. Resztę mleka przelać do garnka i podgrzewając połączyć z masą kajmakową. Dodać kostkę masła i nadal podgrzewać. Kiedy się zagotuje wsypać zmielone orzechy i rozprowadzony proszek budyniowy, zagotować. Zdjąć z ognia i gorącym przekładać placki miodowe, lekko je dociskając. Pozostawić do stężenia obciążając ciasto np deską do krojenia.
  • 3. Posiekane orzechy uprażyć na suchej patelni. Odłożony kajmak podgrzać, aby się rozpuścił i rozsmarować na wierzchu miodownika. Posypać prażonymi orzechami. Odstawić na parę dni, aby blaty ciasta zmiękły.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Miodownik z orzechami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Miodownik z orzechami

czarrna Idealne połączenie smaków 2 godz.

To może cię zainteresować