REKLAMA

Miodownik z orzechami i karmelem

wyświetlono: 21544 | dodany do książki kucharskiej: 24 | polecenia: 3

Aromat miodu, chrupkość orzechów, a całość wspaniale uwieńczona słodkim karmelem:)

opublikowany: 02.10.2014
Udostępnij Pinterest
  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x35cm
    Ciasto miodowe:
    50 dag mąki
    15 dag margaryny
    15 dag miodu
    2 jajka
    0,5 szklanki cukru pudru
    Cukier waniliowy
    2 łyżeczki sody

    Karmel orzechowy:
    25 dag posiekanych orzechów włoskich lub ziemnych niesolonych
    2 łyżki masła
    5 łyżek miodu

    Masa budyniowa:
    300ml mleka
    30g mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    32g cukru waniliowego
    1 jajko
    150g masła

    Dodatkowo:
    Puszka karmelu o ulubionym smaku
Ocena:

(średnia 5 z 197 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe: Stopić margarynę z miodem. Mąkę wymieszać z sodą. Jajka utrzeć z cukrami. Wszystko razem wymieszać i podzielić na 3 części. Piec osobno w takich samych blaszkach pokrytych papierem do pieczenia, przez ok. 15 – 20 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Na jeden placek nałożyć karmel orzechowy.
  • 2. Karmel orzechowy: Uprażyć orzechy z pozostałymi składnikami, jeszcze ciepłą masę przełożyć na jeden surowy placek.
  • 3. Masa budyniowa: Odlać ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Jajko i cukier zmiksować na puszystą masę, wlać odlane mleko i wsypać obie mąki. Roztwór wlać do gotującego się mleka. Całość gotować ok. 1 minuty, do zgęstnienia masy. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.
  • 4. Przełożenie ciasta: Pierwsze ciasto miodowe posmarować karmelem, przykryć go drugim ciastem miodowym. Wyłożyć masę budyniową, na którą należy wyłożyć ciasto miodowe z karmelem orzechowym, lekko dociskając go do masy. Przechowywać w lodówce. Najlepsze jest na drugi, trzeci dzień gdy blaty ciasta zmiękną i nawilgną.

Porady

Smak masy budyniowej można wzbogacić dodając 1 łyżkę sypkiej kawy cappuccino lub 40ml mocnej parzonej kawy łącznie z fusami.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: agarybak76 IMG_1607 — kopia

Biszkopt z karmelem i orzechami

Kakaowy biszkopt przełożony masą z mascarpone, a na wierzchu słodki karmel i orzechy. Pychota!

kategoria: do kawy Desery opublikowany: 08.09.2014 | wyświetlono: 6328 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE