MINI MAZURKI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Mazurki zrobiłam wnuczkom do koszyczków, a także dla gości, którzy odwiedzili nas w święta.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto :
    - 1/2 kg mąki tortowej
    - 1/2 kg mąki krupczatki
    - 2 kostki miękkiej margaryny Palma
    - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    - 6 łyżek cukru pudru
    - 4 żółtka
    - 1 cukier waniliowy
    - 1/2 szklanki śmietany (najlepiej słodkiej)

    Nadzienie :
    - 1 słoik (1/4 l) dżemu z czarnej porzeczki (u mnie własnej roboty)
    - 1 puszka (1kg) gotowej masy makowej

    Do dekoracji :
    - 1/2 puszki kajmaku
    - 1 opakowanie żelki - jajeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mini mazurki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (1/4 i 3/4)
    Większą część ciasta rozwałkować na grubość 5 mm.
    Foremki na babeczki o średnicy dna 8 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Każdą foremką wykrawać koła z ciasta. Wylepiać nim dokładnie dno i boki foremek
    Drugą część ciasta (1/4) rozwałkować na grubość 4 mm i wykrawać foremkami baranki i kurczątka w takiej ilości jak babeczki.
    Na dno każdej babeczki nakładamy 1 łyżeczkę dżemu. Wypełniamy każdą masą makową i przykrywamy ciasteczkami (baranki i kurczątka).
    Pieczemy w temp. 180 stopni do zrumienienia. Po upieczeniu, babeczki wyjmujemy z foremek i studzimy.
  • 2. Do rękawa piekarniczego nakładamy kajmak i dekorujemy mazurki.
    Każdy mazurek ozdabiamy jeszcze jajeczkami - żelkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować