Mini mazurki z orzechami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Dzieci przepadają za mini mazurkami.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl. cukru pudru
    1/2 kostki smalcu
    1/4 kostki margaryny
    1 jajo
    1/2 cukru waniliowego
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    4 łyżki dżemu
    małe foremki polane tłuszczem i obsypane bułką tartą
    4 łyżki mielonych orzechów
    ozdoby
    Polewa:
    1/2 czekolady
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek

Mini mazurki z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mini mazurki 1. Ze składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj je i wyłóż ciastem foremki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15 minut. Wystudź.
  • Mini mazurki z dżemem 2. Ciastka posmaruj dżemem. Posyp mielonymi orzechami. Czekoladę rozpuść z mlekiem w rondelku i polej orzechy.
  • Mini mazurki z orzechami 3. Udekoruj wedle uznania z ciasta które pozostanie od mazurków najlepiej upiecz ciastka.

Porady

Do dekoracji można użyć masy kajmakowej, dżemu, upieczonych ciastek ...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować