Mini gniazdka hiszpańskie

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo delikatne, smażone ciastka w postaci małych gniazd. Wyciskane za pomocą dekoratora bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz. Są mniejsze niż typowe gniazda hiszpańskie, posypane cukrem pudrem a nie polane lukrem. Z tej porcji ciasta wyszło mi 2 półmiski ciastek – dla dużej rodziny!.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    4 jajka
    1 szklanka mąki tortowej(pojemność szklanki 250 ml)
    50 g masła
    250 ml wody
    Szczypta soli
    Olej do smażenia – u mnie rzepakowy
    Cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pączki hiszpańskie

Mini gniazdka hiszpańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: zagotować w garnku o podwójnym dnie wodę z dodatkiem masła i soli. Zdjąć naczynie z ognia, wsypać mąkę i energicznie wymieszać całość aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia. Wystudzić, dodawać po jajku, miksować robotem na jednolitą, gładką masę. Ciasto do smażenia powinno mieć temp. pokojową, wtedy łatwiej jest je wyciskać. Olej rozgrzać w garnku – za pomocą dekoratora z końcówką gwiazdki wyciskać na rozgrzany olej porcję ciasta w postaci małych gniazdek. Smażyć na złoty kolor około 2 minut z każdej strony. Usmażone gniazdka osączyć na ręczniku papierowym. Lekko przestudzone oprószyć obficie cukrem pudrem.

Porady

1. do cukru pudru można dodać szczyptę cynamonu, jeśli ktoś lubi jego zapach i smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować