Pączki hiszpańskie (gniazdka)

0 (0 ocen)

Ich przygotowanie jest banalnie proste, a w okresie karnawału po prostu trzeba je zrobić!

Składniki:

  • Na ok. 30 sztuk

    Pączki:
    250ml wody
    100g masła 82%
    szczypta soli
    200g mąki pszennej tortowej
    4 jajka

    Lukier:
    sok z 1 pomarańczy
    ok 2 szklanki cukru pudru

    Dodatkowo:
    1 litr oleju lub smalcu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Gniazdka

Pączki hiszpańskie (gniazdka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki 1. W rondelku gotujemy wodę ze szczyptą soli i masłem. Po rozpuszczeniu i zagotowaniu dodajemy przesianą mąkę (całą od razu) i cały czas mieszamy do połączenia się składników. Wyrobione ciasto parzone powinno odchodzić od ścianek. Studzimy, a następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając miksowania.
    Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy kółeczka tylką w kształcie gwiazdki na rozłożony papier do pieczenia. Następnie nożyczkami tniemy na małe części. Każdy jeden pączek kładziemy papierem do góry na rozgrzanym oleju. Po ok minucie papierek odrywamy. Smażymy po ok 3 minuty z jednej i drugiej strony.
    Lukier:
    Sok z pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem. Moczymy jeszcze ciepłe pączki karbowaną stroną w lukrze i odstawiamy na ręcznik papierowy lub metalową kratkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować