Minicukinie z brązowym i dzikim ryżem w indyjskim stylu

  • wyświetlono: 881 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Miniaturowe cukinie z farszem z brązowego i dzikiego ryżu oraz papryki. Dzięki mieszance różnych przypraw nabierają lekko indyjskiego charakteru.

anemon
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 55min

Składniki

miniaturowe cukinie – 7 szt.
ryż /mieszanka brązowego i dzikiego/ - ½ szk.
papryka czerwona - 2 szt.
rodzynki - ½ szk.
por /biała i jasnozielona część/ - 150 g
czosnek – 2 ząbki
masło klarowane – 2 łyżki
papryczka chilli - ½ szt.
posiekana natka pietruszki – 2 łyżki
pokruszone pistacje - 3 łyżki

PRZYPRAWY:
kmin rzymski - ¼ łyżeczki
kolendra - ¼ łyżeczki
kardamon - 1 szczypta
pieprz czarny świeżo mielony - ¼ łyżeczki
goździki - 3 szt.
liść laurowy - 1 szt.
cynamon - szczypta

Sposób przygotowania przepisu:

Minicukinie z brązowym i dzikim ryżem w indyjskim stylu

  • Mini cukinie z brązowym i dzikim ryżem w indyjskim stylu1. Cukinie umyj, odetnij około 1 cm od góry gruby plaster i zachowaj. Wydrąż środki, a miąższ odłóż, bo nie będzie potrzebny, możesz wykorzystać go do innej potrawy.
  • 2. Starannie wypłukany ryż ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie.
  • Mini cukinie z brązowym i dzikim ryżem w indyjskim stylu3. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Rodzynki przelej wrzątkiem i odsącz na sitku.
  • Mini cukinie z brązowym i dzikim ryżem w indyjskim stylu4. Przyprawy dokładnie rozdrobnij w moździerzu. Na patelni rozgrzej masło, dodaj przyprawy i cały czas mieszając przesmaż je przez chwilę. Dodaj drobno pokrojonego pora, przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż na średnim ogniu około 3-4 minut.
  • Mini cukinie z brązowym i dzikim ryżem w indyjskim stylu5. Dodaj pokrojoną paprykę i papryczkę chilli, mieszając smaż, aż papryka lekko zmięknie. Następnie dodaj rodzynki, ryż, pokruszone pistacje i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i dokładnie wymieszaj.
  • Mini cukinie z brązowym i dzikim ryżem w indyjskim stylu6. Farszem napełnij wydrążone mini cukinie i nakryj wcześniej ściętymi „czapeczkami”. Ustaw w wysmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania, spryskaj oliwą i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 30 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 250°C, włącz funkcję grill i zapiekaj 3-5 minut.
PP_09-2016

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżtania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakipaprykaCukiniakuchnia indyjskabez mięsaryż brązowyfaszerowane warzywaryż dzikinadziewane cukiniekonkurs_bezmięsny

Komentarze

Podobne przepisy

ekspresowe gołąbki

Dodane przez: wiola

Ekspresowe gołąbki z brązowym ryżem

Pyszne , miekkie kotleciki z dodatkiem...

Dodane przez: PolskaGotuje

Brązowy ryż z warzywami

Jest to zdrowa, bardzo smaczna...

gołąbki z dzikim ryżem i chili

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Gołąbki z dzikim ryżem i chili

Znudziły się Wam tradycyjne gołąbki?...

Potrawka z dorsza w sosie koperkowym podana z brązowym ryżem

Dodane przez: Ania321

Potrawka z dorsza w sosie koperkowym podana...

Filety z dorsza duszone z porem...

Brązowy ryż z warzywami i wędzoną makrelą

Dodane przez: laNika

Brązowy ryż z warzywami i wędzoną makrelą

Zdrowa propozycja na obiad

image-1rpj91h

Dodane przez: LLuKarolina

Risotto z brązowego ryżu ze szpinakiem

Szpinak w każdej postaci jest pyszny,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE