Dietetyczne risotto z brązowym ryżem

4.49 (200 ocen)

Z brązowym ryżem i gotowanym kurczakiem smakuje naprawdę dobrze, choć zupełnie inaczej niż tradycyjne.

Składniki:


  • 200g brązowego ryżu
    1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
    1 cebula
    2 filety z kurczaka
    50g długodojrzewającego sera
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 cukinia
    pęczek natki pietruszki
    odrobina oleju
    sól, pieprz, papryka słodka, czubryca zielona
Wystaw ocenę:

4.49 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Dietetyczne risotto z brązowym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety gotujemy i za pomocą dwóch widelców "rwiemy" na drobne kawałki.
  • 2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy chwilę na rozgrzanym oleju wraz z surowym ryżem na rozgrzanym oleju. Wlewamy wino, dusimy do jego odparowania.
  • 3. Marchew i pietruszkę i ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Natkę siekamy.
  • 4. Do garnka dodajemy marchewkę, pietruszkę, cukinie i kurczaka. Podlewamy szklanką wody, czekamy aż ryż ją wchłonie, po czym wlewamy kolejną i tak do miękkości ryżu. Wyłączamy ogień, doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Dodajemy ser, natkę pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować