Mazurek z karmelem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min.
Po tym czasie ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy prostokąt o wymiarach 15 x 35 cm i przenosimy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta robimy boki do mazurka. Spód nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Studzimy.
Karmel kokosowy:
W garnku podgrzewamy mleko kokosowe i wsypujemy cukier kokosowy. Mieszamy, aż cukier się rozpuści i gotujemy na małym ogniu przez około 20 min., aż karmel zgęstnieje, co jakiś czas mieszając. Na końcu dodajemy olej kokosowy i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy, aż karmel wystygnie i zrobi się gęstszy.
Czekoladę z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
Wystudzony karmel wylewamy na ciasto i wyrównujemy. Wierzch posypujemy orzechami ziemnymi i polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Komentarze