PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Mazurek z karmelem kokosowymhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0008/36/mazurek-z-karmelem-kokosowym.jpeg46083456http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/mazurek-z-karmelem-kokosowym
1.
Ciasto:
Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min.
Po tym czasie ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy prostokąt o wymiarach 15 x 35 cm i przenosimy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta robimy boki do mazurka. Spód nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Studzimy.
Karmel kokosowy:
W garnku podgrzewamy mleko kokosowe i wsypujemy cukier kokosowy. Mieszamy, aż cukier się rozpuści i gotujemy na małym ogniu przez około 20 min., aż karmel zgęstnieje, co jakiś czas mieszając. Na końcu dodajemy olej kokosowy i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy, aż karmel wystygnie i zrobi się gęstszy.
Czekoladę z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
Wystudzony karmel wylewamy na ciasto i wyrównujemy. Wierzch posypujemy orzechami ziemnymi i polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze