Mazurek z karmelem, figami i orzechami

  • wyświetlono: 977 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Na taki mazurek można czekać cały rok. Na naszym stole pojawia się tylko w okresie Wielkanocnym i znika w okamgnieniu. Kruche ciasto, karmel, czekolada, orzechy i figi – czy może być coś lepszego?

Kloruś
  • 24 porcje
  • 100min
  • Średni

Składniki

kruchy spód:
240 g mąki krupczatki
65 g cukru pudru
szczypta soli
130 g masła, zimnego
1 łyżeczka gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
solony karmel:
180 g cukru
1 łyżka miodu
50 ml wody
50 g masła
45 ml śmietany kremówki 36%
gruboziarnista sól

ganache czekoladowy:
3/4 szklanki śmietany kremówki 36%
170 g gorzkiej czekolady

dodatkowo
250g suszonych fig
300g orzechów laskowych (całych)

Sposób przygotowania przepisu:

Mazurek z karmelem, figami i orzechami

  • 1. kruchy spód:
    Masło posiekać z mąką nożem lub przyrządem do ugniatania ciasta kruchego aż uzyska konsystencję kruszonki. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.
    Prostokątną blachę o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, przenieść na blaszkę, dokładnie wylepić spód i wyrównać.
    Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 220ºC, natychmiast zmniejszyć temperaturę do 180ºC. Piec przez około 20 minut, na złoty kolor.

    Solony karmel:
    W małym garnku z grubym dnem umieścić cukier, miód i wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. Gotować aż karmel będzie bursztynowo – złoty a następnie zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia. Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy okoły minuty, cały czas mieszając. Dodać około ½ łyżeczki grubo mielonej soli. Wystudzić. Zgęstniałą masę wyłożyć na kruchy spód.

    Orzechy prażymy na suchej patelni (ostrożnie aby nie spalić). Wysypać na czystą ściereczkę kuchenną i ocierając o siebie osunąć brązową skórkę. Orzechy grubo posiekać.
    Figi pokroić w paski.
    Orzechy i figi wyłożyć równomiernie na masie karmelowej.

    Czekoladowy ganache:
    Do małego garnka wlać kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę i wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Ganache nanieść ozdobnym esem floresem na wierzch ciasta (do tego celu świetnie sprawdza się trzepaczka).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czekoladaorzechykarmelkruche ciastoWielkanocmazurek wielkanocnykuchnia polskaciasta wielkanocnemazurekgenache czekoladowy

Komentarze

Podobne przepisy

sernik z karmelem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Sernik z karmelem i pekanami

Pyszny puszysty sernik z nutką...

Podwójne ciasto z karmelem i kremem cappuccino

Dodane przez: juchab

Podwójne ciasto z karmelem i kremem cappuccino

Miało być zupełnie inne ciasto,...

Sernik z jabłkami i solonym karmelem

Dodane przez: joanna30

Sernik z jabłkami i solonym karmelem

Wyszedł pyszny, aksamitny, z pachnącymi...

Ciasto makowe z karmelem i herbatnikami

Dodane przez: juchab

Ciasto makowe z karmelem i herbatnikami

Uwielbiam ciasta z makiem, szukam...

ciasto po przygotowaniu

Dodane przez: kasiula8

CIASTO Z KARMELEM I KRAKERSAMI

Ciasto robi się dość szybko i nie...

Tarta z solonym karmelem i czekoladą

Dodane przez: anik9

Tarta z solonym karmelem i czekoladą

Smak tej tarty jest niesamowity,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE