mazurek wiśniowy z kremem kokosowym

0 (0 ocen)

...taki sobie w tym roku wymyśliłam ;)) ciasto jest cieniutkie i bardzo kruche więc trzeba się z nim delikatnie obchodzić. Przepis jest na dwa mazurki 10cm/35cm.

Składniki:

  • ciasto kruche:
    szklana mąki pszennej
    2-3 łyżki maki ziemniaczanej
    1/3 szklanki cukru
    1 jajko
    150 g zimnego masła

    krem kokosowy:
    100 ml mleka
    100 ml mleka kokosowego
    1 mały budyń lu 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2-3 łyżki wiórek kokosowych
    1/3 kostki masła
    3 łyżki cukru

    masa wiśniowa:
    3/4 słoika dżemu wiśniowego
    pół galaretki wiśniowej (niekoniecznie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery

Mazurek wiśniowy z kremem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy na godzinkę do lodówki. Rozwałkowujemy i przekładamy na blachę. Ja zawsze zagniatam wylepiam blachę i wtedy wstawiam do lodówki ;)
  • 2. krem kokosowy: odlewamy trochę mleka i rozrabiamy w nim mąkę z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotowujemy, dodajemy wiórki kokosowe I gotujemy gęsty budyń. Masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce budyniu.
  • 3. masa wiśniowa: dżem przekładamy do garnka, gdy są większe części rozdrabniamy blenderem, gotujemy na małym gazie ok 10 -15 minut. Wsypujemy galaretkę; mieszamy.
  • 4. na ciasto kruche rozsmarowujemy krem kokosowy, na to dżem wiśniowy i dowolnie dekorujemy u mnie są to małe beziki...

Porady

Ja dodałam jeszcze pod koniec gotowania pół galaretki bo chciałam mieć bardziej zwarty ale nie jest to konieczne...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem kokosowy Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować