Delikatne i kruchuteńkie ciasto w połączeniu z puszystym kremem malinowym to deser idealny na wielkanocny stół. Z podanych proporcji wyjdzie nam dwa pyszne mazurki.
Mazurek malinowy z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować a następnie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Cienko rozwałkować i wylepić spód i boki foremki (wyjdą 2 spody). Nakłuć widelcem. Ciasto włożyć ponownie do lodówki na pół godziny. Po tym czasie piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut. Aby spód nie wybrzuszył się podczas pieczenia warto położyć na cieście kawałek papieru do pieczenia i obciążyć grochem lub ryżem. Spody ostudzić.
Krem malinowy: dżem przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pesteczek. Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Pod koniec dodać 3 łyżki dżemu malinowego.
Spody do mazurków posmarować cienko dżemem a następnie masą. Posypać płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi, ozdobić jajeczkami.
Komentarze