Mazurek malinowy z migdałami

4.5 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Delikatne i kruchuteńkie ciasto w połączeniu z puszystym kremem malinowym to deser idealny na wielkanocny stół. Z podanych proporcji wyjdzie nam dwa pyszne mazurki.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    150 g mąki pszennej

    50 g mąki ziemniaczanej

    100 g masła w temp. pokojowej

    50 g cukru pudru

    jajko


    Krem malinowy:

    400 ml śmietanki 30%

    2 łyżki cukru pudru

    2 śmietan-fixy

    słoik dżemu malinowego


    1/2 szkl płatków migdałowych

    2 łyżki wiórków kokosowych

    czekoladowe jajeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Tarty Mazurek Dżemy

Mazurek malinowy z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować a następnie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Cienko rozwałkować i wylepić spód i boki foremki (wyjdą 2 spody). Nakłuć widelcem. Ciasto włożyć ponownie do lodówki na pół godziny. Po tym czasie piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut. Aby spód nie wybrzuszył się podczas pieczenia warto położyć na cieście kawałek papieru do pieczenia i obciążyć grochem lub ryżem. Spody ostudzić.


    Krem malinowy: dżem przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pesteczek. Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Pod koniec dodać 3 łyżki dżemu malinowego.


    Spody do mazurków posmarować cienko dżemem a następnie masą. Posypać płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi, ozdobić jajeczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Migdały Owoce Krem malinowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować