Krem malinowy

Z czego zrobić krem malinowy?

Krem malinowy powinien być lekki, puszysty i umiarkowanie słodki - takie cechy gwarantują jego przydatność do ciast i tortów, ale także innych, często bardziej wymyślnych deserów. Najłatwiejszym rozwiązaniem wydaje się oczywiście zakup gotowego produktu w sklepie, choć dla wielu osób będzie to wyjście zbyt proste. Można zatem wybrać ścieżkę odmienną i samodzielnie przygotować malinowy krem.

Okazuje się to zresztą znacznie mniej skomplikowane niż moglibyśmy przypuszczać. Aby zrobić pyszny krem z malin, potrzebujemy w zasadzie tylko owoców, śmietanki kremówki oraz galaretki. Desery malinowe posiadają ponadto tę niewątpliwą zaletę, że... w sytuacjach awaryjnych da się je przygotować bez malin. Podobne walory smakowe i wizualne przypisujemy przecież truskawkom czy jeżynom. W razie niespodziewanego braku malin możemy więc zastąpić je siostrzanymi owocami.   

Jeśli planujemy akurat upieczenie tortu na specjalną okazję, sam krem malinowy mógłby się okazać niewystarczający - odświętne ciasto potrzebuje bardziej fantazyjnych składników. Bardzo przydatna będzie wówczas wiedza, z czym należałoby połączyć mus na bazie malin. Wybór jest ogromny: ze smakiem malinowym idealnie skomponuje się śmietanka, biała czekolada albo mięta. Odważniejsi spośród nas pozwolą sobie na eksperymenty, łącząc krem malinowy na przykład z ciemnymi bądź białymi michałkami. Sama myśl jest niezwykle kusząca i aż prosi się o staranne, artystyczne wykonanie. 

Nawet jeżeli wiemy, jak zrobić krem malinowy do tortu, nie zawsze dysponujemy wystarczającym czasem albo cierpliwością. Pieczenie ciasta to przecież zajęcie mocno absorbujące, zaś w sezonie letnim po prostu uciążliwe. Na szczęście, wybornego kremu malinowego nie musimy przyrządzać wyłącznie z myślą o wypiekach. Równie dobrze będzie smakował solo lub w towarzystwie wybranych dodatków.

Przykład udanego deseru to krem malinowy z serkiem mascarpone: łatwy, szybki i podawany estetycznie w pucharkach, a do tego przyrządzany z miodem zamiast cukru. Puszystość tego kremu wiąże się wprawdzie z jego sporą kalorycznością, jednak obecność owoców i miodu świadczy także o walorach odżywczych. Możemy go podawać samodzielnie (wówczas poleca się jeszcze dekorację z płatków migdałów i liści mięty) albo jako zwieńczenie innych słodkich przekąsek.  

Krem malinowy fit

Zapewne nikogo nie zaskoczy uwaga, że maliny należą do pokarmów korzystnych dla naszego zdrowia. Wyróżnia je wysoka zawartość błonnika, duża dawka witaminy C, a także niewielka ilość kalorii. Biorąc to wszystko pod uwagę, warto przynajmniej od czasu do czasu postawić na stole krem malinowy fit. Wymaga to od nas, rzecz jasna, pewnych modyfikacji podstawowego przepisu. 

Sztuka polega na tym, aby zastąpić "tuczące" składniki ich lżejszymi odpowiednikami, bez szkody dla samego deseru. Zamiast białego cukru wolno nam wykorzystać sprawdzony słodzik, w rodzaju syropu z agawy. Kremówkę zastąpimy z powodzeniem mleczkiem kokosowym albo jogurtem naturalnym. Co prawda w tym ostatnim wypadku gotowy krem z malin będzie nieco mniej puszysty, ale jego smak nadal nie powinien zawieść naszych gości. 

Przepisy z kremem malinowym

Krem malinowy służy zatem jako baza do różnorodnych słodkości. Nie zawsze musimy się przy tym wysilać na oryginalność; przygotowując dość prosty tort biszkoptowy z kremem, malinami i galaretką, mamy prawo liczyć na słowa uznania podczas rodzinnej imprezy. 

Na urodzinach dziecka warto zaserwować cytrynowe muffinki z kremem malinowym. Z kolei znakomitym pocieszeniem na zimowe popołudnia będą złociste pączki z kremem malinowym i herbatą. Mazurek malinowy z różami to zaś deser zarezerwowany raczej dla dojrzałego solenizanta - on również zasługuje na chwilę radości.  

Polecane przepisy

Liczba przepisów: 14

To może cię zainteresować