Kruchy spód i delikatny, kokosowo-czekoladowy krem z dodatkiem chrupiących migdałów i pralinek Rafaello. Mazurek pięknie prezentuje się na wielkanocnym stole.
40 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto kruche:
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g masła w temp. pokojowej
50 g cukru pudru
jajko
Krem:
400 ml śmietanki 30%
300 g białej czekolady
100g wiórków kokosowych
Mazurek kokosowy rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować a następnie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Cienko rozwałkować i wylepić spód i boki foremki o śr. ok 18-20cm (wyjdą 2 spody). Nakłuć widelcem. Ciasto włożyć ponownie do lodówki na pół godziny. Po tym czasie piec w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut. Aby spód nie wybrzuszył się podczas pieczenia warto położyć na cieście kawałek papieru do pieczenia i obciążyć grochem lub ryżem (po 10 min pieczenia usunąć papier i ryż, dopiec). Spody ostudzić.
Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno i nadal miksując dolewać czekoladę. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.
Krem nałożyć na kruche spody mazurków, wyrównać wierzch i włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia. Mazurki udekorować migdałami, pralinami i czekoladowymi jajeczkami.
Komentarze