Mazurek kokosowy Rafaello

4.44 (9 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kruchy spód i delikatny, kokosowo-czekoladowy krem z dodatkiem chrupiących migdałów i pralinek Rafaello. Mazurek pięknie prezentuje się na wielkanocnym stole.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    150 g mąki pszennej
    50 g mąki ziemniaczanej
    100 g masła w temp. pokojowej
    50 g cukru pudru
    jajko

    Krem:
    400 ml śmietanki 30%
    300 g białej czekolady
    100g wiórków kokosowych

    Dekoracja:
    praliny rafaello
    migdały
    czekoladowe jajeczka
Wystaw ocenę:

4.44 (9 ocen)

Mazurek kokosowy rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować a następnie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Cienko rozwałkować i wylepić spód i boki foremki o śr. ok 18-20cm (wyjdą 2 spody). Nakłuć widelcem. Ciasto włożyć ponownie do lodówki na pół godziny. Po tym czasie piec w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut. Aby spód nie wybrzuszył się podczas pieczenia warto położyć na cieście kawałek papieru do pieczenia i obciążyć grochem lub ryżem (po 10 min pieczenia usunąć papier i ryż, dopiec). Spody ostudzić.

    Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno i nadal miksując dolewać czekoladę. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.

    Krem nałożyć na kruche spody mazurków, wyrównać wierzch i włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia. Mazurki udekorować migdałami, pralinami i czekoladowymi jajeczkami.

Porady

Z tych proporcji wyjdzie 2 mazurki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować