Mazurek makowo-kokosowy

4.47 (196 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mój ulubiony świąteczny mazurek.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    10 białek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka maku
    1 szklanka mąki
    10 dkg margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:

    2 szklanki mleka
    25 dkg margaryny Kasi
    8 łyżek wiórek kokosowych
    3 łyżki mąki pszennej
    1 żółtko
    1 szklanka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.47 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek

Mazurek makowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na puszysto.Margarynę rozpuścić, przestudzić. Przestudzoną margarynę stopniowo dodawać do białek. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, suchy mak. Wymieszać. Przygotować formę o wym. 20x32 cm. Posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do formy. Piec około 40 min w temp. 160 stopni.

    Kokos , żółtko, mąkę zalać 1 szklanką mleka, wymieszać. Resztę mleka zagotować , wlać mleko z kokosem , żółtkiem i mąką. Ugotować budyń. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzony budyń, zmiksować.
    Upieczone i wystudzone ciasto przekroić i przełożyć masą. Wierzch również posmarować masą. Udekorować rodzynkami i orzeszkami .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować