Mazurek makowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem na puszysto.Margarynę rozpuścić, przestudzić. Przestudzoną margarynę stopniowo dodawać do białek. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, suchy mak. Wymieszać. Przygotować formę o wym. 20x32 cm. Posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do formy. Piec około 40 min w temp. 160 stopni.
Kokos , żółtko, mąkę zalać 1 szklanką mleka, wymieszać. Resztę mleka zagotować , wlać mleko z kokosem , żółtkiem i mąką. Ugotować budyń. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzony budyń, zmiksować.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić i przełożyć masą. Wierzch również posmarować masą. Udekorować rodzynkami i orzeszkami .
Komentarze