Mazurek drożdżowy z bakaliami i gruszkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Przepis powstał z inspiracji znalezionej w "Kuchni Polskiej". Zaintrygowana, po zrobieniu kilku zmian - mąką i mleko koksowe, gruszki oraz wykapane w rumie rodzynki - od razu go wypróbowałam.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na dwa mazurki:

    Zaczyn:
    200 ml mleka kokosowego, letniego
    100 g mąki orkiszowej
    40 g drożdży, świeżych
    1 łyżeczka cukru brązowego

    Ciasto:
    200 g mąki orkiszowej
    100 g mąki kokosowej
    70 g cukru brązowego
    70 g masła kokosowego
    4 żółtka, organiczne
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    Skórka cytrynowa
    Szczypta soli morskiej

    Bakalie:
    100 g rodzynków
    100 g migdałów, lekko zmielonych
    100 g orzechów nerkowca, lekko zmielonych
    100 ml rumu

    Owoce:
    2 kg gruszek
    2 łyżki skrobi kukurydzianej
    1 łyżka oleju do smażenia
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek drożdżowy z bakaliami i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mazurek drożdżowy z bakaliami i gruszkami 1. Rodzynki wsypać do małego naczynia i zalać w rumem.
  • 2. Gruszki umyć i nie obierając ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać olej i włożyć do niego gruszki, dusić, od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby podlewać wodą.
    Na końcu dodać cynamon i rozpuszczoną w kilku łyżkach wody, skrobię. Dobrze wymieszać i odstawić.
  • Mazurek drożdżowy z bakaliami i gruszkami 3. Składniki na zaczyn umieścić w naczyniu, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  • 4. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać mąki, zaczyn, sól, oraz dodatki aromatyczne, dobrze zagnieść ciasto.
    Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło, na ok. jedną godzinę.
  • Mazurek drożdżowy z bakaliami i gruszkami 5. Formy do mazurków lub tart posmarować tłuszczem i wysypać mąką.
  • 6. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i wyłożyć nim każdą z form, zostawiając boki/krawędzie ciasta nieco wyższe.
  • 7. Na ciasto wysypać bakalie i polać je pozostałym z moczenia rodzynków rumem. Wstawić do rozgrzanego do 170°C piekarnika na 20 - 25 minut. Po środku każdego z mazurków rozsmarować swoisty dżem gruszkowy. Kroić i delektować się smakiem.
  • 8. Wstawić do rozgrzanego do 170°C piekarnika na 20 - 25 minut.
  • 9. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, a po środku każdego z mazurków rozsmarować swoisty dżem gruszkowy.
  • Mazurek drożdżowy z bakaliami i gruszkami 10. Kroić i delektować się smakiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Rodzynki Rum

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować