Mazurek wielkanocny z bakaliami

4.5 (152 ocen)

  • Łatwy

przepis z dwoma rodzajami polewy - kajmakową i czekoladową.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 350 gramów
    - masło (w temperaturze pokojowej): 200 gramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - śmietana: 1 łyżka
    - cukier: 100 gramów

    - masa kajmakowa (gotowa lub mleko skondensowane słodzone gotowane 2h w zamkniętej puszce): 1 sztuka

    - kakao: 3 łyżki
    - mleko: 6 łyżek
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - masło: 100 gramów
    - cukier: 0.75 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Mazurek Desery

Mazurek wielkanocny z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodać masło i posiekać na drobne kawałki. Dodać żółtka, cukier i śmietanę i szybko zagnieść elastyczne ciasto. Włożyć do lodówki w formie wałka na 30 minut.
  • 2. W zależności od tego jaki chcemy kształt mazurka wałkujemy ciasto i umieszczamy na natłuszczonej blasze (35x25) lub tniemy wałek na plastry około centymetrowej grubości i układamy na blasze na papierze do pieczenia zachowując odstępy.
  • 3. Pieczemy 20 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku.
  • 4. Polewa kajmakowa. Na wystudzone ciasto nakładamy masę kajmakową prosto z puszki. 1 puszka starcza na całą porcję ciasta.
  • 5. Polewa czekoladowa. Składniki na polewę doprowadzamy do wrzenia w garnku i gotujemy około 2 minuty. Nie zapominamy o ciągłym mieszaniu. Zdejmujemy z ognia i lekko wystudzoną nakładamy na ciasto. Z tej ilości składników polewy starcza na całą porcje ciasta
  • 6. Nim polewa zastygnie na cieście układamy ulubione bakalie - orzechy, suszone i kandyzowane owoce, daktyle, figi - wszystko to co lubimy...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować