Mazurek wielkanocny z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodać masło i posiekać na drobne kawałki. Dodać żółtka, cukier i śmietanę i szybko zagnieść elastyczne ciasto. Włożyć do lodówki w formie wałka na 30 minut.
2.W zależności od tego jaki chcemy kształt mazurka wałkujemy ciasto i umieszczamy na natłuszczonej blasze (35x25) lub tniemy wałek na plastry około centymetrowej grubości i układamy na blasze na papierze do pieczenia zachowując odstępy.
3.Pieczemy 20 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku.
4.Polewa kajmakowa. Na wystudzone ciasto nakładamy masę kajmakową prosto z puszki. 1 puszka starcza na całą porcję ciasta.
5.Polewa czekoladowa. Składniki na polewę doprowadzamy do wrzenia w garnku i gotujemy około 2 minuty. Nie zapominamy o ciągłym mieszaniu. Zdejmujemy z ognia i lekko wystudzoną nakładamy na ciasto. Z tej ilości składników polewy starcza na całą porcje ciasta
6.Nim polewa zastygnie na cieście układamy ulubione bakalie - orzechy, suszone i kandyzowane owoce, daktyle, figi - wszystko to co lubimy...
Komentarze