Mazurek z bakaliami

5 (186 ocen)

Mazurek ma kruchy, delikatny spód. Ciasto jest mało pracochłonne, a efektowne i smaczne.

Składniki:

  • Ciasto:
    250g maki krupczatki
    150g masła
    4 łyżki cukru pudru
    2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
    1 żółtko surowe
    2 łyżki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    3 białka
    1 słoik powidła śliwkowego (lub marmolady)
    O,5 kg bakalii (kandyzowana skórka pomarańczy, suszone śliwki, kandyzowane owoce ananasa, rodzynki, orzechy włoskie, migdały itp.)

    Kruszonka:
    50g masła
    150g mąki
    50g cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Kruche ciasto Desery

Mazurek z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników szybko wyrobić ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Bakalie pokroić na drobne kawałki. Blaszkę o wymiarach około 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i przenieś do formy. Ubić pianę z białek i wymieszać ją z bakaliami. Ciasto posmarować powidłem, a następnie bakaliowym farszem.
    Z podanych składników zagnieść kruszonkę i posypać nią wierzch mazurka. Ciasto piec 35-40 min w 180stopniach.

Porady

Zamiast robić kruszonkę, mazurek można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować