Masło z awokado

4.49 (168 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Masło z awokado to najzdrowsze smarowidło pod słońcem! Stosowanie awokado zamiast masła jest niezwykle popularne w diecie roślinnej oraz przy nietolerancjach laktozy. Ponadto masło z awokado będzie dla wielu osób smacznym urozmaiceniem jadłospisu. Pasta z awokado zamiast masła do wykonania potrzebuje tylko trzech składników. Ponadto awokado jako masło dostarczy organizmowi potrzebnych witamin i mikroelementów. Najczęściej masło z awokado do chleba podawane jest z plastrami pomidorami, ogórka albo kiełkami. Oto sposób jak zrobić masło z awokado.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na masło z awokado:
    1 dojrzałe awokado
    1 łyżeczka soku z cytryny
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Masło z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis na masło z awokado:
    Na początku awokado należy obrać ze skórki, przekroić na pół, usunąć pestkę, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do rozdrabniacza.
  • 2. Następnie należy dodać sok z cytryny, sól i zmiksować na gładką masę. Gdy awokado jest dojrzałe i miękkie to możemy również masło z awokado utrzeć za pomocą widelca. Gotowe masło z awokado należy przełożyć do szklanego słoiczka. Masło z awokado świetnie smakuje podane z podpieczonymi kromkami chleba.

Porady

Najlepiej, gdy spożyjemy je tego samego dnia, a gdy chcemy przechowywać w lodówce, to do słoiczka władamy również pestkę z awokado, aby nie ściemniało. Przechowujemy maksymalnie 2 dni (w lodówce).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Masło z awokado – przechowywanie

Masło z awokado, aby szybko nie brązowiało, należy obficie skropić sokiem z cytryny podczas przygotowania. Jeżeli masło z awokado nie będzie spożywane bezpośrednio po zrobieniu, to należy je odpowiednio przechowywać. Można to zrobić w szklanych słoikach lub w specjalnych pojemnikach z tworzywa sztucznego przeznaczonych do przechowywania żywności. Masło z awokado z czosnkiem uważa się, że ma krótszy okres przydatności niż ten bez jego dodatku. Warto wiedzieć, że masło z awokado podczas przechowywania w lodówce powinno być po wierzchu skropione sokiem z cytryny. Wtedy nie ciemnieje i będzie dłużej nadawało się do jedzenia.

 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować