Masło z awokado

  • wyświetlono: 7247 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Masło z awokado to najzdrowsze smarowidło pod słońcem! Stosowanie awokado zamiast masła jest niezwykle popularne w diecie roślinnej oraz przy nietolerancjach laktozy. Ponadto masło z awokado będzie dla wielu osób smacznym urozmaiceniem jadłospisu. Pasta z awokado zamiast masła do wykonania potrzebuje tylko trzech składników. Ponadto awokado jako masło dostarczy organizmowi potrzebnych witamin i mikroelementów. Najczęściej masło z awokado do chleba podawane jest z plastrami pomidorami, ogórka albo kiełkami. Oto sposób jak zrobić masło z awokado.

P6221168
  • 4 porcje
  • 10min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na masło z awokado:
1 dojrzałe awokado
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Masło z awokado

  • 1. Przepis na masło z awokado:
    Na początku awokado należy obrać ze skórki, przekroić na pół, usunąć pestkę, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do rozdrabniacza.
  • 2. Następnie należy dodać sok z cytryny, sól i zmiksować na gładką masę. Gdy awokado jest dojrzałe i miękkie to możemy również masło z awokado utrzeć za pomocą widelca. Gotowe masło z awokado należy przełożyć do szklanego słoiczka. Masło z awokado świetnie smakuje podane z podpieczonymi kromkami chleba.

Masło z awokado – przechowywanie

Masło z awokado, aby szybko nie brązowiało, należy obficie skropić sokiem z cytryny podczas przygotowania. Jeżeli masło z awokado nie będzie spożywane bezpośrednio po zrobieniu, to należy je odpowiednio przechowywać. Można to zrobić w szklanych słoikach lub w specjalnych pojemnikach z tworzywa sztucznego przeznaczonych do przechowywania żywności. Masło z awokado z czosnkiem uważa się, że ma krótszy okres przydatności niż ten bez jego dodatku. Warto wiedzieć, że masło z awokado podczas przechowywania w lodówce powinno być po wierzchu skropione sokiem z cytryny. Wtedy nie ciemnieje i będzie dłużej nadawało się do jedzenia.

 

Porady

Najlepiej, gdy spożyjemy je tego samego dnia, a gdy chcemy przechowywać w lodówce, to do słoiczka władamy również pestkę z awokado, aby nie ściemniało. Przechowujemy maksymalnie 2 dni (w lodówce).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

awokadoZdrowe Jedzeniefitpasta do chlebawegańskie masłomasło z awokado

Komentarze

Podobne przepisy

Pasta jajeczna z awokado

Dodane przez: zielony liść

Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna, która zyskuje na...

Pasta z ciecierzycy i awokado

Dodane przez: dorota w

Pasta z ciecierzycy i awokado

Pyszna i zdrowa pasta z ciecierzycy...

Pasta z awokado

Dodane przez: AnetaJ

Pasta z awokado

Jest to jedna z najszybszych i...

Pasta jaglana z awokado

Dodane przez: dorota w

Pasta jaglana z awokado

Bardzo wiosenna w kolorze i zdrowa...

Pasta jajeczna z awokado

Dodane przez: Cukiereczek

Pasta jajeczna z awokado

Lekka i zdrowa pasta do pieczywa....

pasta

Dodane przez: paolineczka

Pasta z awokado z pistacjami

Do smaku awokado trzeba dojrzec...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE