Masło z awokado to najzdrowsze smarowidło pod słońcem! Stosowanie awokado zamiast masła jest niezwykle popularne w diecie roślinnej oraz przy nietolerancjach laktozy. Ponadto masło z awokado będzie dla wielu osób smacznym urozmaiceniem jadłospisu. Pasta z awokado zamiast masła do wykonania potrzebuje tylko trzech składników. Ponadto awokado jako masło dostarczy organizmowi potrzebnych witamin i mikroelementów. Najczęściej masło z awokado do chleba podawane jest z plastrami pomidorami, ogórka albo kiełkami. Oto sposób jak zrobić masło z awokado.
4.49 (168 ocen)
Porady
Najlepiej, gdy spożyjemy je tego samego dnia, a gdy chcemy przechowywać w lodówce, to do słoiczka władamy również pestkę z awokado, aby nie ściemniało. Przechowujemy maksymalnie 2 dni (w lodówce).
Masło z awokado – przechowywanie
Masło z awokado, aby szybko nie brązowiało, należy obficie skropić sokiem z cytryny podczas przygotowania. Jeżeli masło z awokado nie będzie spożywane bezpośrednio po zrobieniu, to należy je odpowiednio przechowywać. Można to zrobić w szklanych słoikach lub w specjalnych pojemnikach z tworzywa sztucznego przeznaczonych do przechowywania żywności. Masło z awokado z czosnkiem uważa się, że ma krótszy okres przydatności niż ten bez jego dodatku. Warto wiedzieć, że masło z awokado podczas przechowywania w lodówce powinno być po wierzchu skropione sokiem z cytryny. Wtedy nie ciemnieje i będzie dłużej nadawało się do jedzenia.
Komentarze