Choć wielu osobom wydaje się, że awokado, a co za tym idzie, również pasta z awokado do chleba, to produkty mdłe i bez smaku, my obalamy tę tezę! Przerabiając ten zielony owoc wcale nie trzeba się napracować, a przygotować można wyrazistą przystawkę czy kanapkowe smarowidło. I wystarczą dwa-trzy składniki, by pasta smakowała znakomicie.

Jak obrać awokado?

Zanim zaczniemy przygotowywać pastę z awokado, musimy zaopatrzyć się w dobry, dojrzały owoc. Jak sprawdzić w sklepie czy awokado nadaje się do jedzenia? Wydłubmy z niego brązową końcówkę i sprawdźmy kolor pod spodem. Jeśli jest zielony awokado jest niedojrzałe, a jeśli brązowy przejrzałe. Idealnie miękkie i dobre do jedzenia awokado będzie miało pod końcówką kolor żółty. 

Jak obrać awokado do pasty? Przekrawamy je na pół, uważając na znajdującą się w środku pestkę. Po podzieleniu na dwie części, ostry nóż wbijamy poziomo w pestkę i wyciągamy ją - gdy awokado jest bardzo dojrzałe wyciągniemy ją również palcami. Następnie za pomocą łyżki wybieramy miąższ ze skórki. Awokado do pasty możemy rozdrobnić widelcem lub użyć blendera.

Pasta z awokado do chleba - na wiele sposobów!

Dowody na to, ze awokado jest pyszne mamy w naszej galerii, w której znajdziecie aż 8 przepisów na takie zielone pasty. Pamiętajcie też, aby eksperymentować z dodatkami i doprawiać całość według upodobań. Dopiero wtedy pasta z awokado będzie smakowała znakomicie! Idealnie do awokado pasuje skórka i sok z limonki, świeża kolendra czy pietruszka, czerwona cebula i ostra papryczka. Nie zapomnijcie o aromatycznych pomidorach, które są wręcz stworzone dla awokado!

Jeśli natomiast jesteście prawdziwymi miłośnikami tego zielonego owocu i pasta to dla was za mało, zobaczcie nasza galerię sałatka z awokado na 18 sposobów. Również i tam znajdziecie wiele inspiracji, z czym te składnik łączyć, a ta wiedza przydać się może do komponowania niebanalnych past z awokado.