Awokado, a co za tym idzie, również pasta z awokado do chleba, wydaje się wielu osobom, że to produkty mdłe i bez smaku. Chcemy obalić tę tezę! Przerabiając ten zielony owoc wcale nie trzeba się napracować. Można za to przygotować wyrazistą przystawkę czy kanapkowe smarowidło. Wystarczą dwa albo trzy składniki, by pasta z awokado smakowała znakomicie.

Pasta z awokado - z czym jeść?

Pasta z awokado w stylu meksykańskim będzie idealnie smakować z trójkątami tortilli. Pasta z awokado doskonale sprawdzi się na wieczór filmowy w gronie rodziny i znajomych. Wtedy możecie podać je z domowymi chipsami ziemniaczanymi. Pasta z awokado w wersji fit, będzie natomiast świetnie smakować w towarzystwie pokrojonych marchewek i selera naciowego. Jednak my polecamy klasycznie, w najprostszy i szybki sposób podać pastę z awokado na podpieczonych kromkach chleba.

Pasta z awokado - jak obrać awokado?

Zanim zaczniemy przygotowywać pastę z awokado, musimy zaopatrzyć się w dobry, dojrzały owoc. Zastanawiacie się, jak sprawdzić w sklepie czy awokado nadaje się do jedzenia? Wydłubmy z niego brązową końcówkę i sprawdźmy kolor pod spodem. Jeśli barwa jest zielona awokado jest niedojrzałe, a jeśli brązowy przejrzałe. Idealnie miękkie i dobre do jedzenia awokado będzie miało pod końcówką kolor żółty. Przekrawamy je na pół, uważając na znajdującą się w środku pestkę. Po podzieleniu na dwie części, ostry nóż wbijamy poziomo w pestkę i wyciągamy ją - gdy awokado jest bardzo dojrzałe wyciągniemy ją również palcami. Następnie za pomocą łyżki wybieramy miąższ ze skórki. Pasta z awokado może być rozdrobniona widelcem lub za pomocą blendera.

Zobacz także:  Sałatka z awokado na 18 sposobów

Pasta z awokado – jak zrobić pastę z awokado?

Pasta z awokado to smak nawiązujący do kuchni meksykańskiej. Z niej pochodzi popularne guacamole. Do jego przygotowania potrzebujecie awokado, sok z limonki, posiekaną czerwoną cebulę, pokrojonego w kostkę pomidora, garść świeżej, posiekanej kolendry lub pietruszki oraz sól i pieprz. Dla osób ceniących ostrzejsze smaki polecamy dodać kilka kropel chilli albo posiekaną ostrą papryczkę. Pasta z awokado będzie też doskonale smakować z sosem sojowym oraz odrobiną soku i skórki z cytryny. Ponadto awokado będzie idealną bazą do zrobienia lżejszej wersji pasty jajecznej. Wtedy możecie zrezygnować z dodatku majonezu. Pasta z awokado z dodatkiem jajka będzie doskonałą propozycją śniadaniową.

Pasta z awokado - moc inspiracji!

Pasta z awokado to jeden z pysznych przykładów na wykorzystanie awokado. W naszej galerii znajdziecie aż 8 przepisów na takie zielone pasty. Pamiętajcie też, aby eksperymentować z dodatkami i doprawiać całość według upodobań. Dopiero wtedy pasta z awokado będzie smakowała znakomicie! Jeśli natomiast jesteście prawdziwymi miłośnikami awokado i pasta z awokado to dla was za mało, zobaczcie nasza galerię sałatka z awokado na 18 sposobów. Znajdziecie tam wiele inspiracji, z czym te składnik łączyć, a ta wiedza przydać się może do komponowania niebanalnych past z awokado.